Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 4 km

Grote rampenoefening in Stadsdanszaal

Toegevoegd: 14-05-1991, 23.59 uur
Grote rampenoefening in Stadsdanszaal
Door: P.Z.C.
MIDDELBURG - De Stadsdanszaal aan de Beddewijkstraat in Middelburg was dinsdagavond het decor van een grootscheepse oefening rampenbestrijding. Drie hulpverleningsorganisaties - de gemeentelijke brandweer en de plaatselijke afdelingen van Rode Kruis en EHBO - werkten er aan mee. Er kwamen in totaal zo'n honderdvijftig hulpverleners in touw.


Verondersteld werd een brand in de Stadsdanszaal in de Beddewijkstraat. Toen de brand in de entree van het pand ontstond waren er talrijke bezoekers binnen. Er brak paniek uit en er vielen veel slachtoffers.

De brandweer arriveerde enkele minuten na de melding. Aanvankelijk met één wagen, maar al spoedig was assitentie nodig. Ook de ladderwagen werd ingezet en daarmee werden de eerste slachtoffers van de bovenste verdieping gehaald. De brand breidde zich naar het bovengedeelte van de discotheek uit. Daar vielen de meeste slachtoffers. Een aantal EHBO-ers verleende de eerste hulp aan de slachtoffers die door de brandweerlieden uit het brandende pand werden gehaald.

In totaal moesten er zo'n veertig gewonden in veiligheid worden gebracht. De EHBO-ers verzamelden de gewonden, die vervolgens vanuit de gewondennesten door het Rode Kruis, al naar gelang de ernst van de verwonding, met voorrang verder werden vervoerd naar het Rode Kruis-gebouw aan Klein Vlaanderen. Daar was onder andere een arts aanwezig.

De nauwe straatjes vormden een belemmering voor de brandweer om het benodigde materiaal snel op de juiste plaats te krijgen. Ook ondervond de brandweer veel hinder van het toegestroomde publiek. Brandweercommandant A.J. te Paske vond het overigens niet nodig mensen op afstand te houden. ïj een oefening is dat niet direct nodig. We willen tenslotte publieksvriendelijk bezig blijven".

De jeugdbrandweer, de Lotus-groep Midden- en Noord-Zeeland en een aantal leden van de EHBO speelden de slachtoffers.


Foto's


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren