Weerbericht:
Zonnig en in het zuidoosten zomers warm
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 7 km

Zestienjarige zonder rijbewijs op tractor is absurd

Toegevoegd: 09-12-2005, 09.28 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

MIDDELBURG - Het is absurd dat mensen zonder rijbewijs een tractor mogen besturen. Met die ondiplomatieke maar zeer duidelijke bewoording liet plaatsvervangend korpschef M. Siderius gisteren weten wat het standpunt is van de politie. Binnen het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland wordt momenteel gediscussieerd over tractoren in het verkeer.

Het ROVZ vindt het met name zorgelijk dat aannemers en grondverzetbedrijven deze zware machines steeds vaker gebruiken. Dat doen ze vooral omdat deze aanmerkelijk goedkoper in het gebruik zijn dan vrachtwagens. Trucks en hun bestuurders moeten aan allerlei eisen voldoen, terwijl de regels die gelden voor tractoren en hun bestuurders zeer beperkt zijn.


Zo mag iemand van zestien, in het bezit van een certificaat, al met zo’n machine op de openbare weg rijden. Siderius vindt dat ’absurd’, zo zei hij tot tweemaal toe. Wat de politie betreft moet er niet gepraat worden over het beperkt aanpassen van wat regels, maar over het verhogen van de minimumleeftijd voor tractorbestuurders. „Van zestien naar achttien jaar.“

De politiecommissaris stelde met kracht dat jongeren een risico vormen als ze aan het verkeer deelnemen. Alle ongevalstatistieken geven dat aan, zei hij tegen F. Kuipers (ZLTO-raad Zeeland). Die opperde dat er geen relatie gelegd kon worden tussen leeftijd en het veroorzaken van problemen in het verkeer. Siderius: „Jongeren veroorzaken in het verkeer de meeste ongevallen.“

Volgens de huidige wetten mag een tractor maximaal 25 kilometer per uur rijden. Die limiet wordt echter door veel tractoren probleemloos overschreden. Volgens B. Vroonland van verkeersveiligheidsorganisatie 3VO proberen fabrikanten en dealers op die manier de regels op te rekken. Hij vindt dat niet alleen met enige verontwaardiging naar de ondernemers gekeken mag worden. De overheid is volgens hem ook schuldig omdat die tot op heden niets gedaan heeft aan het beteugelen van de snelheid van de landbouwmachines. Hij meldde vervolgens dat op het ministerie van Verkeer en Waterstaat momenteel gesproken wordt over nieuwe regels voor het landbouwverkeer. Er wordt gedacht aan het instellen van drie categorieën: tot 25, tot 40 en tot 60 kilometer per uur.

Berijders van die eerste groep hoeven geen rijbewijs te hebben en er worden ook geen extra eisen gesteld aan de voertuigen. Voor de tweede en derde categorie zal een rijbewijs verplicht zijn en wordt gedacht aan het stellen van extra eisen. Gedeputeerde T. Poppelaars merkte op dat dat niet voldoende is.

Volgens hem moeten er vooral ook regels komen voor het materiaal dat achter de tractoren hangt.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750