Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
79 files van totaal 306 km

'Brandweerduiker vaak te laks'

Toegevoegd: 09-06-2008, 16.25 uur
Door: P.Z.C.

TERNEUZEN - De richtlijnen voor een veilige inzet van brandweer-duikers worden nog lang niet door alle korpsen even goed ter harte genomen.


Een bittere constatering, aldus de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampbestrijding. De NVBR deelt de opvatting van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) dat in korpsen met een 'vrijblijvende veiligheidscultuur de veiligheidszorg onvoldoende leeft'.
 
De inspecteur van het ministerie van Binnenlandse Zaken komt tot die conclusie naar aanleiding van het recente dodelijke ongeluk bij Terneuzen en eerdere incidenten in Urk (2007) en Utrecht (2001).

Volgens de inspectie schuilt in die vrijblijvendheid het gevaar van een paniekreactie wanneer zich onder water onvoorziene situaties voordoen. Dat zou mogelijk ook in Terneuzen het geval geweest kunnen zijn. Daarentegen heeft de arbeidsinspectie in 2007 de brandweerduikploeg van Terneuzen aan een onderzoek onderworpen en geen overtredingen geconstateerd, meldt de IOOV eveneens.

Inspectie en NVBR beginnen een gezamenlijk onderzoek naar naleving van de veiligheidsregels. De resultaten zijn naar verwachting in augustus bekend. 
 
Meer informatie is te vinden via deze link.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ikke (18-6-2008 om 21:01)
Waarom zijn er nu dan meerdere verbeteringen? vast niet omdat alles perfect was.......
HR (10-6-2008 om 09:26)
Ik denk dat het net als overal is, dat dit onderzocht is door mensen met een theoretische opleiding, die waarschijnlijk de onderwaterwereld nog nooit gezien hebben. Zij verwachten denk ik ook dat er geen onverwachte dingen buiten de regels kunnen gebeuren.
ExFF (9-6-2008 om 23:46)
Ik ben bang dat het IOOV nog gelijk heeft ook; indien men zich er in verdiept kloppen een heleboel zaken niet... Staar je niet blind op de verschrikkingen van dit ongeval; leer ervan hoe eg dit ongeval ook is..
Reader (9-6-2008 om 21:43)
Chapeau Bgm Lonink, achter je korps blijven staan. Als Justitie niemand kan of wil veroordelen voor een verschrikkelijk ongeluk zal IOOV en de arbeidsinspectie wel even een moreel schuldige aanwijzen. Vanachter een bureau zijn in 2 mnd voldoende regels te vinden waaraan misschien niet is voldaan.
A3 (9-6-2008 om 20:09)
Misschien moeten de reactiegevers toch maar eerst op de link klikken en de brief lezen. Daar is nl. niets mis mee en het verhaal is objectief genoeg. Van fouten MOET je leren, anders gebeurt het geheid nog een keer.
Jack (9-6-2008 om 19:01)
Dat moeten die witteboordenboeven dan eens komen vertellen op donderdag avond a.s. in de brandweerkazerne van Terneuzen. Dan zullen wij ze eens van repliek dienen. Een "bezorgde" Terneuzense brandweerman.
Cookie-instellingen beheren