Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 27 km

Politie waarschuwt voor graven kuilen

Toegevoegd: 15-07-2008, 12.05 uur
Politie waarschuwt voor graven kuilen
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De politie Zeeland waarschuwt voor de gevaren van het graven van kuilen en tunnels in het duingebied langs de Zeeuwse kust.


Maandag werd een jongetje bedolven onder het zand toen een door hem en zijn vriendjes gemaakte tunnel instortte. Hij overleed vanochtend in het ziekenhuis in Brugge.  Enige maanden terug werd aan het strand in Breskens het instorten van een zelfgegraven kuil een acht jarig Duits jongetje eveneens fataal. Hij overleed  ter plaatse.

Enige weken geleden stortte een zelfgegraven tunnel in de duinen van Breskens in. Het jongetje werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht maar het kind knapte de dagen na het ongeval op en is inmiddels weer gezond en wel thuis.

Uit de media is bovendien gebleken dat in de afgelopen twee weken meerdere kinderen in Nederland en België het leven hebben verloren bij het instorten van zelfgegraven tunnels en kuilen in ondeugdelijk zand aan de kust. De politie wil daarom ouders, verzorgers en badgasten extra wijzen op de gevaren die kleven aan het spelen met zand.

Volgens de politie zijn de duinen met name voor buitenlandse kinderen een waar 'lustoord' en wordt dit gebied vaak beschouwd als een grote zandbak. Dit is volgens de politie juist verradelijk: “Zeezand heeft een heel andere structuur dan rivierzand. Door de afwijkende structuur is het ongeschikt om er iets moois mee te doen. Ook houdt het geen vocht vast, in tegenstelling tot het rivierzand in bijvoorbeeld Limburg of de Ardennen.”

De politie hoopt dat aandacht voor het onderwerp en meer sociale controle het aantal ongelukken met instortende kuilen en tunnels omlaag kan brengen.

Zie ook:
-
Jongen strandongeluk Groede overleden (15-07-2008)
- Kind zwaargewond op strand Groede (14-07-2008)
- Jongetje ernstig gewond onder zand Breskens (03-05-2008)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
. (17-7-2008 om 17:37)
Heel naar zo'n overlijden voor de nabestaanden,maar zal het dan ook niet een beetje aan de ouders liggen qua opvoeding? Een jongen van 8 en 1 van 12 zouden toch ondertussen al een beetje moeten weten dat zo'n kuil graven gevolgen heeft?
Tom (16-7-2008 om 21:54)
Mensen mensen mensen, borden zijn hier echt niet nodig. De ouders hebben ook een rol in het opvoeden en begeleiden van hun kinderen. Moeten er ook borden komen langs het treinspoor met de tekst: gelieve niet op de rails te spelen? Zeer triest dat het gebeurd is, sterkte voor de ouders en familie.
Ed. (15-7-2008 om 18:52)
Diepbedroevend, huilen van spijt en plaatsvervangende schaamte dat in ons land waar we elkaar zo fijn betuttelen dmv "gezonde voeding"labels en wat dies meer zij jonge levens praktisch aan de lopende band worden beeindigd op een zo stupide wijze. Waar blijven hier de waarschuwingen?
Leonie (15-7-2008 om 18:38)
Wel toevallig dat het vaak duitse kinderen zijn. Een bord plaatsen is misschien een idee maar moet dus wel ook in het Duits vertaald staan want die doen toch geen moeite om iets in het Nederlands te lezen. Het zal je kind maar zijn die dat overkomt...
Esther (15-7-2008 om 18:12)
Als wij naar het strand gingen haalden we zulke stunts niet uit want we waren vooraf algewaarschuwd. Maar tegenwoordig moeten de kinderen proef onder vindelijk dingen ontdekken.
Joost (15-7-2008 om 17:41)
Vreselijk voor de ouders, mijn oprechte deelneming. Maar ook in Duitsland een tunnel graven, waar dan ook 'ist nicht gestattet'. In een duingebied in Nederland moeten volwassenen dan toch ook kinderen corrigeren...
Cookie-instellingen beheren