Weerbericht:
Wisselend bewolkt en enkele buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Rampenprocedure voor granaat Breskens

Toegevoegd: 22-07-2008, 18.09 uur

De video wordt ingeladen...

Door: Roland de Jong
BRESKENS - Bij Breskens heeft een zandzuiger dinsdag aan het begin van de avond, even na 18.00 uur, een projectiel opgevist. De bom is inmiddels tot ontploffing gebracht.
 
Het projectiel, een Duitse granaat met een lengte van 70 centimeter en een doorsnede van 30 centimeter, ging niet af toen het vanuit de zandzuiger op de kade bij Breskens werd gelost. Uit voorzorg werd de omgeving in een straal van vijfhonderd meter afgezet met hekken.


Meerdere brandweerploegen, de politie, het Rode Kruis, een ambulance en de KNRM-reddingboot Zeemanshoop uit Breskens werden opgeroepen naar de Kaai bij de Oosthaven, waar het projectiel zich bevond. De hulpdiensten spraken van een GRIP 2-situatie. Zodoende werden diverse leidinggevenden uit de hulpdienstenketen geïnformeerd over het voorval.
 
Een GRIP 2 situatie betekent normaal gesproken dat een Commando Plaats Incident (CoPI) wordt ingesteld. Eén van de betrokken leidinggevenden uit de hulpverleningsketen geeft vanuit hier leiding over alle betrokken diensten.

Ook komt er een Regionaal Operationeel Team (ROT) bijeen. Dit team bestaat uit functionarissen van de verschillende hulpdiensten en coördineert zaken vanaf afstand. Verder wordt ook een Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) geformeerd, onder leiding van de (loco)burgemeester. Deze laatste nam persoonlijk een kijkje.

Rond 22.00 uur arriveerde een team van de Explosieven Opruimings Dienst (EOD). Na een korte inspectie werd besloten de bom tot ontploffing te laten brengen op een zandplaat vlakbij Breskens. Zodoende werd het projectiel met de politieboot P41 uit Vlisingen naar de plaat gebracht. Kort daarop werd de bom gecontroleerd tot ontploffing gebracht.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Johnk (23-7-2008 om 15:45)
Ik snap niet dat zo'n projectiel op zo'n plek gelost mag worden. Dump hem met een boei op een zandplaat die met laag water droog valt ofzo en laat hem daar door de instanties ontploffen of iets dergelijks. Waarom het risico schade toe te brengen aan mens, dier of bouwwerken?
Anton de Bruijn (23-7-2008 om 10:56)
Deze keer liep het goed af door het zeer snel en goed optreden van de hulpdiensten, maar 58 jaar na de oorlog kunnen er toch nog slachtoffers vallen. Hoeveel explosieven liggen er nog in zee en op het land.
Cookie-instellingen beheren