Weerbericht:
Zeer warm zomerweer, in de middag kans op een onweersbui
Verkeersinformatie:
Geen files

Kustwacht waarschuwt voor 'ufo's'

Toegevoegd: 30-07-2008, 10.57 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De Kustwacht en de KNRM waarschuwen voor de onbedoelde, maar vervelende consequenties van het gebruik van vuurpijlen en zogenoemde ufo- of lichtballonnen.

Zeker met het mooie weer worden op en rond het strand veel vuurpijlen en lichtballonnen afgestoken. De pijlen en ballonnen, die gemaakt zijn van papier en door de warmte van een kaarsje enige tijd door de lucht kunnen zweven, zorgen vaak voor loze meldingen bij de hulpdiensten op zee.
 
Als mensen de lichtjes boven zee zien bellen zij immers vaak de hulpdiensten met de melding dat zij een lichtkogel - een noodsig-naal - hebben gezien. Na een melding van een waargenomen noodsignaal worden vaak meerdere reddingsboten ingezet.
 
Dit is volgens een woordvoerder erg duur en bovendien zijn de ingezette boten op dat moment niet inzetbaar voor andere, echte calamiteiten.


De afgelopen tijd moesten de hulpdiensten uitrukken om bij onder meer Texel, Vlieland, IJmuiden en Scheveningen te zoeken na het zien van een noodsignaal. Ook in Zeeland moesten de reddingboten van de KNRM meerdere keren uitrukken voor een soortgelijke melding. Telkens bleek het te gaan om een loze melding, veroorzaakt door de pijlen en lichtballonnen van onder meer strandtenten en partyschepen.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mr B (30-7-2008 om 13:12)
Prachtig gezicht gewoon die ballonen, kijk dat dit soort dingen gebeuren zijn natuurlijk ook weer een kwestie van onwetendheid. TIP: ( voor de knrm ) vraag om symptomen van hoe hoog? Hoe lang daalt het snel enz. dan kan iedereen blijven genieten. Dan steek ik er nog maar 1 op vanavond :D
Pol-p (30-7-2008 om 12:27)
Het is wel een leuk zicht die dingen te zien vliegen, ik kan me bijna niet voorstellen dat ze aan gezien worden als licht kogel die zijn 1000 maal feller. Maar ok, als het voor een “leek” onduidelijk is gewoon niet meer doen boven zee.