Brandweer Terneuzen sneller bij ongeval met giftige stof

Toegevoegd: 13-12-2005, 18.14 uur

Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

TERNEUZEN - De brandweerkorpsen van Terneuzen en Sas van Gent beschikken sinds gisteren over twee voertuigen voor gaspakkenteams. Daardoor kunnen sneller dan voorheen ongelukken met gevaarlijke stoffen worden bestreden.

Gelet op het risicoprofiel van Terneuzen is een snel inzetbaar gaspakkenteam geen overbodige luxe, meent beleidsmedewerker L. Wassenberg van de gemeentelijke brandweer. Niet alleen is er veel industrie met opslag en overslag van gevaarlijke stoffen, ook het transport over de weg, het water en via leidingen zijn risicofactoren.

Dat vindt ook de Terneuzense burgemeester J. Lonink. Hij verklaarde dat de Kanaalzone na de Rijnmond het risicovolste gebied van Nederland is. In dit verband wees hij op de noodzaak van een grotere financiële bijdrage van het Rijk om het veiligheidsbeleid in de provincie naar behoren te kunnen uitvoeren. „Want we wonen tevens in een gebied waar weinig mensen wonen en waar we beperkte mogelijkheden hebben om risico’s aan te pakken“, aldus Lonink.

De gaspakkenteams in Terneuzen dragen met hun vloeistof- en gasdichte pakken niet alleen bij aan een veilig optreden van de brandweermensen, zij zijn ook in staat om mensen op de plaats van een ongeval in veiligheid te brengen en om de uitstroom van gevaarlijke stoffen bij de bron te beperken. Doordat de manschappen zowel vanuit Terneuzen als Sas van Gent uitrukken, zijn zij binnen maximaal een kwartier inzetbaar. Die inzet was eerder alleen mogelijk vanuit Terneuzen. „De nieuwe situatie levert belangrijke tijdswinst op. Die boeken we ook doordat de brandweermensen in het voertuig hun kleding al aantrekken. '

Verder is bij een alarmering nu meteen duidelijk of er gevaarlijke stoffen in het spel zijn. Tot dusver kwamen we in actie nadat ter plaatse was vastgesteld of het om een gevaarlijke stof ging“, legt Wassenberg uit.De aanschaf van het nieuwe materieel past in het beleidsplan 2003-2006 van de Terneuzense brandweer.

De werkwijze van de gaspakkenteams sluit aan bij de procedures die chemische bedrijven in de Kanaalzone volgen bij ongevallen met gevaarlijke stoffen. De totale investering bedraagt 205.000 euro, betaald door Zeeland Seaports. De gemeente Terneuzen draagt jaarlijks 35.000 euro bij aan opleidings-, oefen- en exploitatiekosten.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750