Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
30 files van totaal 103 km

12 Duizend euro boete voor lekkage schip

Toegevoegd: 20-08-2008, 15.01 uur
Door: Roland de Jong
HANSWEERT - De kapitein van een zeeschip heeft dinsdag een flinke boete gekregen wegens het lekken van ongeveer 215 liter smeerolie in de Noordzee.


De waterpolitie van Hansweert gaf de kapitein van een onder de vlag van Antigua and Barbuda een boete van twaalfduizend euro. Het schip, dat onderweg was van Frankrijk naar Hamburg, merkte op zee op dat er sprake was van een lekkage aan de schroefas. Zodoende week men uit naar Nederland.

De Nederlandse Kustwacht kreeg maandag van de Franse autoriteiten de melding dat het schip naar Nederland onderweg was. Het schip verloor ongeveer vijftien liter smeerolie per uur.
 
 
De 47-jarige Russische kapitein was op de hoogte van de lekkage en voer richting Westerschelde om daar in een haven de lekkage te repareren. Door de Kustwacht werd vervolgens de waterpolitie in kennis gesteld. Toen het schip lag afgemeerd bij een scheepswerf in Hansweert ging de politie voor een onderzoek aan boord van het zeeschip. De politie constateerde dat het schip inderdaad smeerolie had gelekt.

In overleg met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie werd de kapitein een transactievoorstel gedaan van twaalfduizend euro. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat de kapitein de lekkage ook zelf gemeld had aan de Franse autoriteiten.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
WTK (21-8-2008 om 19:48)
Guido en Kees hebben duidelijk verstand van rubberboten maar niet van een zeeschip. Kijk eerst eens onder je eigen auto of er geen druppel olie onder hangt (deze vervuiling is relatief gezien net zo groot ). De Kapitein heeft in dit geval een juiste beslissing genomen.
Peter (21-8-2008 om 10:36)
@ Guido: Je reactie dat het schip niet veel verder kon varen met 15 liter olielekkage per uur is niet geheel juist. De meeste (moderne) zeegaande schepen hebben meer dan voldoende zogenoemde ''lubricants'' oftewel smeerolie aan boord. Dus het was netjes dat de master de lekkage melde ipv doorvaren.
Rein (20-8-2008 om 23:45)
@kees, je hebt er niet veel verstand van merk ik. Er is in het stuk van Frankrijk naar hier niet veel ruimte om te gaan dobberen. Bovendien zou het dan alleen langer hebben geduurd en er dus meer smo gelekt zijn. Ook kunnen die pompen niet af want dan dicht de schroefas nie meer af en zink je dus
Jp (20-8-2008 om 23:22)
Nou daar ga je dan met je goed gedrag. Denken jullie dat hij de volgende keer nog een melding durft te maken 12.000 euro is wel een erg hoge boete.
Daantje (20-8-2008 om 21:40)
Het milieu is een goede melkkoe. Maar steel niet, de overheid duldt geen concurrentie!
Kees (20-8-2008 om 19:01)
Hij had toch gewoon een melding moeten doen van lekkage en moeten blijven liggen. Als je auto olie lekt rij je toch ook niet door? Boete terecht.
Cookie-instellingen beheren