Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

GRIP voor asbestbrand Thermphos Ritthem

Toegevoegd: 23-08-2008, 07.52 uur
GRIP voor asbestbrand Thermphos Ritthem
Door: Roland de Jong
RITTHEM  - De hulpdiensten hebben een GRIP-2-situatie afgekondigd nadat zaterdagochtend bij chemiebedrijf Thermphos in Ritthem een brand was ontstaan waarbij mogelijk asbest vrijkwam.
 
De brand brak rond 06.00 uur uit in een transportlift. Vier blusvoertuigen en een ladderwagen werden opgeroepen om de brand op het terrein aan de Europaweg Zuid te bestrijden. Ook werd de bedrijfsbrandweer van Thermphos zelf ingezet.


Ongeveer een half uur na het uitbreken van de brand werd duidelijk dat er mogelijk asbest vrijkwam. Zodoende werden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Zo werd onder andere een ambulanceteam opgeroepen om stand-by te staan. Ruim een uur na het uitbreken van de brand was het vuur onder controle.

De omgeving waar mogelijk asbest is neergekomen is afgezet. Onderzoek zal uit moeten wijzen of er daadwerkelijk asbestdeeltjes zijn vrijgekomen en waar deze dan precies liggen.
 
Rampenprocedure
De hulpdiensten spreken van een GRIP 2-situatie. Dit houdt in dat een Commando Plaats Incident (CoPI) wordt ingesteld. Eén van de betrokken leidinggevenden uit de hulpverleningsketen geeft vanuit hier leiding over alle betrokken diensten.

Ook komt er een Regionaal Operationeel Team (ROT) bijeen. Dit team bestaat uit functionarissen van de verschillende hulpdiensten en coördineert zaken vanaf afstand. Verder wordt ook een Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) geformeerd, onder leiding van de (loco)burgemeester.
 
De exacte oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren