Weerbericht:
Van tijd tot tijd onweersbuien. Morgenmiddag veel regen
Verkeersinformatie:
21 files van totaal 67 km

OM eist vijf jaar voor moord Zaamslag

Toegevoegd: 06-11-2008, 17.02 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De Middelburgse officier van justitie heeft vandaag vijf jaar celstraf geëist tegen de 16-jarige verdachte van de moord op de 56-jarige Peter Herwegh uit Zaamslag.


De jongeman wordt er van verdacht postmedewerker Herwegh op koninginnenacht van dit jaar in Zaamslag van het leven te hebben beroofd. De officier sprak vandaag van een niet te rechtvaardigen daad van zinloos geweld.

Ondanks het verzoek van het Openbaar Ministerie Middelburg om openbaarheid, vond de zitting vandaag plaats achter gesloten deuren vanwege de leeftijd van de verdachte. De rechtbank had voor de nabestaanden, Zeeuwse pers en één landelijke journalist een uitzondering gemaakt.

De 16-jarige jongen die vandaag terecht stond wordt verweten dat hij het op de grond zittende slachtoffer met een hamer op het hoofd heeft geslagen nadat een 17-jarige plaatsgenoot een eerste klap had uitgedeeld. Het slachtoffer was aanvankelijk ernstig gewond, maar overleed op 2 mei in het ziekenhuis in Gent. De verdachte werd dezelfde dag nog aangehouden.

De gebeurtenissen speelden zich af in de koninginnenacht in Zaamslag. Dronken dorpsjeugd veroorzaakte die nacht veel overlast. Er werd onder andere met een weggenomen hagelkanon geschoten en ook werden er vernielingen aangericht. De politie heeft diverse malen moeten optreden. Het latere slachtoffer heeft zich daarmee bemoeid. Uiteindelijk richtte de woede van de jongeren zich op het latere slachtoffer omdat zij dachten dat hij hen stond te filmen. Waarschijnlijk hebben ze daarbij zijn nachtkijker voor een camera aangezien.

Het Openbaar Ministerie vindt dat de 16-jarige verdachte volgens het volwassenstrafrecht moet worden veroordeeld. De officier: “Verdachte heeft een volkomen onterechte woede gebotvierd op een weerloze man door met voorbedachte raad een genadeloze klap met een hamer uit te delen.” De jongen wordt door het OM gezien als volledig toerekeningsvatbaar, aldus een woordvoerder. Uit het onderzoek bleek dat de jongen zeer veel alcohol had gedronken. Volgens de officier laat deze zaak dan ook “als geen ander zien dat jongeren zich meer bewust moeten worden van de risico’s van drank en groepsgedrag”.

De 17-jarige jongen die de eerste klap uitdeelde werd op 1 mei aangehouden. Deze verdachte wordt door het Openbaar Ministerie (OM) echter niet verantwoordelijk gehouden voor de dood van het slachtoffer. Op 1 oktober is zijn zaak behandeld door de kinderrechter. Het vonnis luidde 60 uur werkstraf waarvan 24 uur voorwaardelijk. Gedurende de proeftijd van een jaar dient hij zich aan de aanwijzingen te houden van Bureau Jeugdzorg.
 
Zie ook:
- Verdachte Zaamslag (16) bekent (15-05-2008)
- Verdachte Zaamslag langer vast (07-05-2008)
- Uitvaart Herwegh zaterdag in besloten kring (07-05-2008)
- Lonink: Politie was alert genoeg in Zaamslag (05-05-2008)
- Premier Balkenende betoont medeleven (03-05-2008)
- Verdachten Zaamslag nog dagen vast (02-05-2008)
- Zwaar mishandelde man Zaamslag overleden (02-05-2008)
- Bijeenkomst voor inwoners Zaamslag (01-05-2008)
- Weer verdachte mishandeling Zaamslag opgepakt (01-05-2008)
- Arrestatie na onrustige start Koninginnedag Zaamslag (30-04-2008)
- Hevig bloedende man op straat in Zaamslag (30-04-2008)


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bobra (9-11-2008 om 17:23)
Veel te kort gestraft.Straks komt hij wegens goed gedrag na twee en een half a drie jaar weer al vrij.
Jan (9-11-2008 om 17:18)
Ik vind 5jaar veel te veel. Jongen heeft al levenslang. Gevangenis helpt niks
Zeeuw (9-11-2008 om 00:01)
Ik ben opeens weer sterk voor de doodstraf. Laat ze maar leren..... Land, land je gaat kapot met dit rechtssysteem........ Het wordt tijd dat er weer eens flink rechts gestemd wordt!
Jongeman (8-11-2008 om 00:23)
Laatst hadden wij op school een '' ex-gevangene'' en die vertelde over zijn gevangenis straf. Hij zei: De dagen in de bak merk je niet zoveel van wat je gedaan heb, Maar daarna in de maatschappij begint je straf pas, mensen ontwijken je, mensen nemen je niet aan, mensen schrikken van je
Marthyn (7-11-2008 om 21:02)
Tja van de week was het toch op het nieuws dat een soldat een pistool had verduistert en daar waarschijnlijk 9 jaar vor krijgt????????
Klaas (7-11-2008 om 20:12)
Iemand vermoorden, = 5jaar lang gratis eten/drinken/trainen/computer/opleiding\"vrienden"\etc.etc. jawel welkom in nederland.tijd om de schandpaal weer in te voeren.
Cookie-instellingen beheren