Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Agent krijgt boete vanwege scholierenrellen

Toegevoegd: 25-11-2008, 08.48 uur
Agent krijgt boete vanwege scholierenrellen
Door: P.Z.C.
MIDDELBURG - De ene agent sloeg beheerst, de andere niet, oordeelde gisteren de Middelburgse politierechter J. Hopmans. De ene agent werd door hem dan ook ontslagen van rechtsvervolging. De andere werd, conform de eis van officier van justitie C. de Kimpe, veroordeeld tot een boete van 300 euro.


Als je met een korte wapenstok bovenhands slaat neem je bewust het risico dat je iemand op zijn hoofd treft. Na het uitspreken van die zin was duidelijk dat politierechter J. Hopmans een vijftigjarige brigadier van de Zeeuwse politie zou veroordelen.

Die agent uit de gemeente Veere stond gisteren samen met een collega-brigadier uit Middelburg terecht omdat ze tijdens de scholierendemonstratie van 23 november 2007 de zestienjarige scholier Ole Thijs zouden hebben mishandeld. De eerste met behulp van de korte wapenstok, de ander met de lange wapenstok.

Andere agenten moesten zich niet verantwoorden. Want het was volgens officier van justitie C. de Kimpe niet gelukt andere aangiftes van scholieren over het politieoptreden te koppelen aan individuele agenten.

Bij aanvang van de zitting stelde Hopmans dat het politieoptreden van die dag niet ter discussie stond. Het ging alleen maar om het handelen van beide agenten tegen de ene scholier. Desondanks stond zowel rechter als de officier als raadsman D. Duijvelshoff zeer lang stil bij alles wat voorafging aan het moment dat de politie met de wapenstok de honderden scholieren uit elkaar joeg. Alle drie constateerden dat de politie die dag in z'n algemeenheid rustig en beheerst was opgetreden. De beide agenten getuigden ook dat ze juist dat hadden gedaan waarvoor ze waren opgeleid. Dat vond De Kimpe echter niet. De beide agenten waren volgens haar te hard opgetreden tegen Ole Thijs. Ze wees daarbij ook naar beelden die nog steeds op de website van YouTube circuleren. De beide agenten hadden volgens haar de politielinie verlaten en sloegen de weglopende scholier Ole Thijs meermalen tegen het hoofd, het lichaam en de benen. Ze vond wel dat de scholier zich provocerend en ergerlijk had opgesteld. Maar zulke klappen had hij niet verdiend. Om die reden eiste ze tegen beide mannen elk een boete van driehonderd euro.

Duijvelshoff vond het vreemd dat wel die brigadiers terecht stonden en niet hun chef. Want die hoofdinspecteur had volgens hem ook Thijs geslagen. "Net als hun chef moeten deze twee niet vervolgd worden." Vervolgens bracht hij naar voren dat Thijs terecht was aangepakt. "Hij was de grootste amokmaker."

Hopmans bracht om te beginnen naar voren dat elke agent blij moet zijn als zijn handelen kritisch wordt getoetst. Want alleen al het feit dat die beide agenten werden vervolgd, heeft grote onrust in het korps veroorzaakt. Vervolgens stelde hij dat de Middelburgse agent Thijs steeds beheerst had geslagen nadat hij het bevel had gekregen de wapenstok te gebruiken. "Op het moment dat Thijs zich verwijderde stopte u ook." Dat was voor hem reden de Middelburgse politieman te ontslaan van rechtsvervolging.

De politierechter stelde vervolgens dat de Veerse agent zich tegenover Thijs niet professioneel had gedragen door bovenhands te slaan met de korte wapenstok. De agent, begeleider van leerlingagenten, was die dag naar Middelburg gereden toen duidelijk werd dat het scholierenprotest uit de hand liep. Hij had zijn studenten afgezet bij een kruising om daar het verkeer tegen te houden en was zelf naar de Breeweg gegaan om zijn collega's bij te staan. Omdat hij geen lange wapenstok had, leende hij een korte wapenstok van een collega en hielp hen. Daarbij sloeg hij ook Thijs, 'omdat hij provoceerde', verklaarde hij. Ook tijdens de zitting vond hij niet dat hij die dag iets fout had gedaan. Hij had gewoon zijn collega's geholpen de boel weer rustig te krijgen.

Voordat de politierechter zijn uitspraak deed stelde de Middelburgse agent dat hij altijd alleen maar getracht had de samenleving leefbaar te houden. Hij vond het verschrikkelijk om alleen al terecht te staan. Zijn Veerse collega wilde niet eens zulke woorden spreken. "Ik ben alleen maar vreselijk kwaad."

Zie ook:
-
Scholier toch al vervolgd na rellen Middelburg (08-04-2008)
- Bezwaar tegen vordering beelden rellen (12-12-2007)
- Beelden Omroep Zeeland niet naar justitie (12-12-2007)
- OM vordert beeldmateriaal staking Middelburg (28-11-2007)
- Stakende scholieren plegen vernielingen (27-11-2007)
- 'Politiegeweld was niet elke keer terecht' (26-11-2007)
- Ook scholieren Terneuzen staakten (26-11-2007)
- Scholieren Middelburg weer in staking (26-11-2007)
- Gemeenteraad wil uitleg politieoptreden (26-11-2007)
- DWARS roept op tot vreedzame staking (25-11-2007)
- 'Nog geen klachten of aangiftes tegen politie optreden' (24-11-2007)
- Leerlingenstaking begon rustig (23-11-2007)
- 'Confrontatie met politie voor kinderen angstig en pijnlijk' (23-11-2007)
- Schooldirecties wilden geen ingrijpen door politie (23-11-2007)
- 'Vernielingen en diefstal aanleiding hardhandig optreden' (23-11-2007)
- Veel aanhoudingen na leerlingenstaking M'burg (23-11-2007)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Bbk (10-11-2011 om 22:36)
Ben zelf onschuldig veroordeeld door deze persoon die zich "rechter"laat noemen met ik mag wel zeggen, een nazi achtige uitspraak dit soort hoort zelf achter de tralies hopmans dus ,,tuig is het vind ik
Anoniem (2-12-2008 om 22:05)
Opsluiten die agent, laat ze toch is wat nuttigs doen en echte boeven oppakken en verrotslaan
Ka (1-12-2008 om 09:44)
Er was wel degelijk sprake van rotzooi trappen en vernieling. De politie greep in en ja, ook een aantal onschuldigen kregen klappen. Les 1: zorg dat je uit de buurt blijft van rotzooitrappers, doe daar ook niet aan mee en respecteer de politie. De politie MOET zjin werk (kunnen) doen.
Vd V (30-11-2008 om 22:01)
Als de 'leerlingen' die hier hun reactie plaatsen dezelfde houding hadden tegenover de politie moeten ze niet mauwen. Mensen moeten snel hun mond houden/spoelen.. Allemaal een grote bek achter het hek..
Nederlander (29-11-2008 om 16:55)
Waarom mogen scholieren niet staken en politie mannen een week. Maar j emoet natuurlijkwel je doel berijken, en niet zomaar zinloos mee doen met de groep. En net wat sommige ouders zeggen. Als mij kind staakt, staak ik ook. Ik denk dat er dan niet meer zo vlug gestaakt wordt bij kinderen.
Pier (28-11-2008 om 21:33)
Wat was het allemaal geweldig om elkaar allemaal op te fokken om mee te doen. Elkaar lekker uitdagen en als oom agent zijn werk doet dan er nog tegen ingaan. Na een waarschuwende tik gaan ze janken. Mans genoeg om eigenwijs te zijn en uit te dagen dan ook mans genoeg om klappen te krijgen.
Cookie-instellingen beheren