Weerbericht:
Tropisch warm en veel zon
Verkeersinformatie:
Geen files

Poppelaars Start fietsverlichtingscampagne

Toegevoegd: 25-11-2008, 09.15 uur
Poppelaars Start fietsverlichtingscampagne
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Geduputeerde Toine Poppelaars heeft dinsdagochtend bij de CSW aan de Elzenlaan in Middelburg het startsein gegeven van de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne van het Regionaal Oorgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) en het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets (ZCF).


Sinds gisteren gaan weer zogenaamde 'overvalteams' op pad om in de vroege ochtenduren fietsers in de hele provincie te wijzen op het noodzakelijk gebruik van juiste verlichting. Fietsers die goed verlicht zijn ontvangen van de 'overvallers' een KansLichtKaart waarmee ze kans maken op een prepaid pakket van T-Mobile.

Is de fietsverlichting niet in orde, dan krijgen ze een waarschuwing en een verzoek om de verlichting te laten repareren. Ook mogen losse lampjes worden aangeschaft. De nieuw verlichte fietsers ontvangen ter plaatse alsnog een KansLichtKaart. Om mee te dingen naar één van de prijzen moeten zij wel de unieke code op de KansLichtKaart activeren via www.vakerveiligfietsen.nl.

Losse lampjes mogen ook
Door het belonen van fietsers met een mobiele telefoon van T-Mobile haakt de Provincie in op de landelijke fietsverlichtingscampagne, waarbij ‘mobiele’ verlichting vanaf 1 november is toegestaan. Onder de naam ‘Losse lampjes mogen ook’ worden fietsers gewezen op het gebruik van goed zichtbare losse verlichting aan bijvoorbeeld jas of tas. De verlichting moet hierbij wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mogen de lampjes alleen op het bovenlichaam met wit of geel licht voor en rood licht achter. De lampjes mogen verder niet te veel bewegen en ook niet knipperen.

Tegelijkertijd brengt de Provincie met de beloningsactie een actueel onderwerp binnen de politiek onder de aandacht: bellen of muziek luisteren op de fiets. Dit is volgens het ROVZ net zo gevaarlijk als zonder licht fietsen. Door het uitreiken van mobiele telefoons probeert de provincie jongeren hiervan bewust te maken.

Dit jaar krijgen middelbare scholieren tijdens de acties extra aandacht. Schoolgaande jongeren in de leeftijd 12-25 blijken namelijk de meest slecht verlichte fietsers te zijn. Voor hen is het dus extra van belang de komende periode de fietsverlichting in orde te hebben, aldus het ROVZ.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Fietser (27-11-2008 om 07:20)
Ook brommers rijden onverlicht en hoeveel auto's hun verlichting is stuk of ze hebben teveel licht of te weinig! Dat is overal zo, dus ook fietsers. 1 ding: toen ik in donker van een dijk naar beneden fietste, lag er een straatklinker op het pad als ik geen goede lamp had gehad?.....hersenletsel???
Anonieme scholier (26-11-2008 om 17:43)
Het zullen de scholiertjes wel niet zijn, maar volwassenen kunnen er ook wat van hoor, dus niet alles op ons steken. Maar goed een boete geven vind ik wel terecht. ik heb toch altijd mijn licht aan!
Vd V (26-11-2008 om 16:25)
Heb 2 dochters van 16. Ze gaan meestal op de fiets. Allebij hun fietsen zijn 100% in orde dus ook de verlichting. Of ze die ook echt gebruiken is maar de vraag. Ze komen regelmatig thuis zonder licht. Maaaar.. dan was het nog niet donker toen ze weg gingen ofzo. Ze weten altijd wel iets..
Zorgmedewerker (26-11-2008 om 09:20)
Heb zelf een dochter van 16 , steeds opnieuw het fietslampje kapot.Eenbon?... ik hoop dat ze die eens krijgt, want pas als t zeer doet in haar eigen portomonnee leert ze er misschien eens van. Want zonder licht op je fiets is echt levensgevaarlijk, maar dat vinden de pubertjes natuurlijk onzin.
GAP (26-11-2008 om 07:42)
Ook hier spreken we NIET "dezelfde taal." Is de provincie deze aktie weer al vergeten. Spreken ze niet meer dezelfde taal. In Belgie mag de losse verlichting WEL knipperen. Waarom geen overleg (op Europees niveau) met de buurlanden. Lekker verwarrend voor de grensbewoners.
Midelburger vorst (25-11-2008 om 19:43)
Belachelijk zo'n actie waar Verantwoordelijkheid van de ouders. Hoe kan meneer Poppelaars dit doen, Z'n baas laat allerlei losse fiets verlichting toe.Uit praktijk blijkt dat de jongeren een loopje hiermee nemen . En wanneer je er op wijst kun je een klap voor je kanis krijgen,en een grote mond.
Cookie-instellingen beheren