Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 24 km

Stadsgewest waarschuwt tegen afsteken noodvuurwerk

Toegevoegd: 24-12-2005, 12.19 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

MIDDELBURG - De stadsgewestelijke brandweer Vlissingen-Middelburg waarschuwt tegen het afsteken van scheepsvuurwerk. Brandweer en kustwacht worden de laatste jaren steeds vaker geconfronteerd met mensen die noodsignalen afsteken tijdens de jaarwisseling.

De gevolgen daarvan kunnen ernstig zijn. Dat heeft de stadsgewestelijke brandweer de afgelopen jaren zelf ervaren. Bijna twee jaar geleden kwam een Middelburgse vrouw om het leven nadat een noodseinpijl haar flat aan de Van de Perrestraat in vloog. Vorig jaar vloog in Middelburg een serredak in brand als gevolg van scheepsvuurwerk dat uit de lucht kwam vallen.

Het afvuren van een lichtkogel, zonder dat er een noodsituatie is, is strafbaar. A. Dijkstra van de stadsgewestelijke brandweer wijst op de gevaren die mensen nemen als ze de pijlen aan wal afsteken. ,, De raket komt met een snelheid van 150 kilometer per uur uit de koker. Hij kan van richting veranderen of terugvallen op aarde.“

Verder bestaat het noodsignaal uit een rode lichtkogel die op driehonderd meter tot ontbranding komt. Als het parachuutje waaraan de lichtkogel hangt niet uitkomt of in brand raakt, valt een brandend projectiel naar beneden. Het eerste slachtoffer van scheepsvuurwerk is dit jaar in Nederland al weer gevallen, zegt Dijkstra. ,,Deze jongen werd in zijn gezicht geraakt. Hij heeft een verbrijzelde kaak en moet een oog missen.“


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren