Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
7 files van totaal 25 km

Te weinig ambulances voor ijsongevallen

Toegevoegd: 10-01-2009, 22.50 uur
Te weinig ambulances voor ijsongevallen
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het prachtige schaatsweer heeft zaterdag geleid tot een groot aantal 112 meldingen. Het ging zelfs om zoveel ijsongevallen dat er een extra centralist ingezet moest worden om het grote aantal meldingen te verwerken.


Centralisten moesten volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zeeland strenge selectiecriteria toepassen omdat het aantal ambulances onvoldoende was om aan de vraag te voldoen. Alleen bij ernstige ongevallen kon een ambulance worden ingezet. Dat gebeurde onder meer in Arnemuiden, Goes en Terneuzen (foto boven). Tevens moeten er ambulances beschikbaar blijven, verdeeld over de provincie, voor de inzet bij andere aanvragen zoals een reanimatie.

Doordat niet overal de ambulancedienst kon worden ingezet werd soms enige creativiteit gevergd. Zo werd bij de Zwaakse Weel in Kwadendamme (foto's onder) de brandweer ingezet om twee personen die op het ijs ten val waren gekomen naar een auto te transporteren. Het ging om slachtoffers met respectievelijk een heup- en een onderbeenfractuur.

De meldkamer verwacht dat ook zondag het aantal ambulance-aanvragen groot zal zijn. Schaatsers moeten er volgens de hulpdiensten daarom rekening mee houden dat het bij relatief lichte verwondingen lang kan duren voor een ambulance beschikbaar is of dat zij het advies krijgen zelf voor vervoer te zorgen naar de huisarts(enpost) of het ziekenhuis.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Joop (11-1-2009 om 16:08)
Inderdaad Ton. Is er overigens een traumhelikopter in Zeeland en mag die ten alle tijden te hulp schieten? Nee. Wel zo belangrijk! Vooral na dat voorval met die bevalling in die auto onlangs.
Wim (11-1-2009 om 15:35)
Natuurlijk... er moeten voldoende ambulances zijn maar je kunt je altijd situaties voorstellen dat er niet genoeg zullen zijn. Volgens mij is er ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid? wanneer ga ik het ijs op?
@ elly (11-1-2009 om 14:53)
Er zijn tot nu toe altijd nog genoeg hulpdiensten voor iedereen en ja als je nou op een ambulance post 20 ambulances standby gaan moet zetten omdat er heel mischien een grote ramp komt is beetje nutteloos en dan is het weer niet goed want dan zal je waarschijnlijk weer zeuren dat het te veel kost
Ton (11-1-2009 om 13:35)
Dat we te weinig hulp hebben is te wijten aan onze hoogwaardigheidsbekleders die liever hun zakken vullen met bonussen en gouden handdrukken. Oftewel het gemeenschapsgeld wat nodig is om onze medische hulpdiensten draaiende te houden. Ga zo door.
Elly (11-1-2009 om 11:50)
Het is niet te hopen dat we ooit een ECHTE ramp of zelfs oorlog krijgen hier want dan blijven de gewonden dus liggen omdat we er niet op berekend zijn ??
Willem (11-1-2009 om 10:53)
Zover is het dus al gekomen met het uitkleden van de spoedeisende hulpvoorzieningen. Je kunt ook niet zeggen dat dit als een verrassing komt want vorige week werd er al gewaarschuwd voor veel letselgevallen op het ijs. Ook dit zal wel weer worden afgedaan met een incident .
Cookie-instellingen beheren