Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 27 km

Onderzoek naar ernstige bermongevallen van start

Toegevoegd: 02-03-2009, 11.50 uur
Door: Laurens Jobse
MIDDELBURG - Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) is een onderzoek gestart om te achterhalen waarom weggebruikers in de berm raken. Het rapport verschijnt in de loop van 2011.


Op 1 maart 2009 is het ROVZ in samenwerking met andere instanties het onderzoek gestart. Bij het onderzoek worden de ongevalgegevens van de politie gebruikt. Daarnaast worden door de Stichting Maatschappelijk Werk Oosterschelderegio (SMWO) interviews gehouden met slachtoffers, getuigen en nabestaanden. Hiermee wordt geprobeerd het ongeval goed in beeld te kunnen brengen.



Ongeveer 30% van de ongevallen in Zeeland betreffen éénzijdige ongevallen. Regelmatig raakt de weggebruiker in de berm. Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de factoren en omstandigheden die van invloed zijn op het ontstaan en de afloop van bermongevallen. Zo kunnen maatregelen worden geselecteerd waarmee vergelijkbare ongevallen in de toekomst kunnen worden voorkomen of waarmee de letselernst van deze ongevallen kan worden teruggedrongen.

Nadat alle gegevens over een ongeval zijn verzameld, worden de geanonimiseerde gegevens in combinatie bestudeerd en wordt een beschrijving gemaakt van het ongevalsproces. Vervolgens moet een overkoepelende analyse inzicht geven in de voorkomende ongevalspatronen (of scenario's) en maatregelen die deze patronen kunnen doorbreken.

Het onderzoek vindt plaats van 1 maart 2009 tot en met 31 december 2010. In deze periode worden circa 90 ongevallen bestudeerd. De rapportage verschijnt in de loop van 2011.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vonck (3-3-2009 om 17:21)
Als je niet meer ziet waar je rijd kan het aan twee dingen liggen: 1. Je rijd te snel 2. Je ogen zijn niet goed. Iedere auto is uitgerust met de juiste verlichting waardoor in vrijwel elke weersomstandigheid het zicht goed is. Bij de juiste snelheid uiteraard.
Anny (3-3-2009 om 00:22)
Misschien zouden de wegen beter verlicht kunnen worden. je ziet soms in de winter amper waar je rijd
V12 (2-3-2009 om 23:45)
@E, Je heb wel gelijk, want zo is het!
Eric (2-3-2009 om 21:43)
Een onderzoek dat waarschijnlijk veel geld gaat kosten. Kun je dat geld niet beter besteden aan het leggen van grastegels langs wegen die hier voor in aanmerking komen. Dan voorkom je ernstige bermongevallen voorkomen.
Matthijs (2-3-2009 om 20:58)
Reed er laatst 1 voor me. Kwam in de berm en ze geeft een snok aan het stuur alsof ze een bocht moest maken van 90gr. Toen reed ze aan de andere kant de sloot in (goed afgelopen!). Een te felle stuurcorrectie en het ontbreken van bermverharding zijn vaak de oorzaak van dit soort ongelukken.
Klaas (2-3-2009 om 19:58)
Oorzaak: jagen en jakkeren, geen flitspalen of snelheidscontroles, wegbeheerder binnenwegen (waterschap) interreseerd het geen moer dat binnenwegen fungeren als racebaan, verkeershufters hebben vrij spel in Zeeuwsvlaanderen, men is hier eigenwijs, de ene na de andere verkeersdode.
Cookie-instellingen beheren