Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Meer zonnepanelen in Zeeland: hoe zit het met de veiligheid?

Toegevoegd: 17-06-2022, 09:00 uur - In samenwerking met: Energie-aanbiedingen.com



Foto: Pexels

Zeeland krijgt steeds meer zonnepanelen. In 2021 installeerden consumenten voor maar liefst 263 megawattpiek aan zonnepanelen. Een goede manier om de energierekening te verlagen, en de woning te verduurzamen. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van zonnepanelen? Wat is de kans op brand, bijvoorbeeld?

263 megawattpiek aan zonnepanelen

Stedin zag in 2021 dat consumenten voor zo’n 263,3 megawattpiek aan zonnepanelen installeerden. Het aantal kleinverbruikers met zonnepanelen neemt nog altijd toe. Het totaal geïnstalleerde vermogen ten opzichte van 2020 groeide daarmee met 24 procent.

Zonnepanelen zijn populair, nu de energierekening maar blijft stijgen. Consumenten zien het als een geschikte manier om nu en in de toekomst te besparen. Daarnaast vinden consumenten het een goede manier om de waarde van de woning te verhogen en het milieu te beschermen. Dat de overheid er subsidie voor geeft, speelt uiteraard ook een rol.

Kans op brand bij zonnepanelen
In het nieuws horen we ook vaker over brand door zonnepanelen. Zo ontstond er in mei 2021 nog brand in een flatgebouw in Dordrecht door zonnepanelen. Ook in Krabbendijke, Ommen, Zoeterwoude en Son en Breugel vatten zonnepanelen vlam. Hoe groot is de kans eigenlijk, dat dit gebeurt?

Het lijkt alsof brandende zonnepanelen vaker in het nieuws komen, maar toch valt de kans op brand mee. Op jaarbasis vat nog geen 1 procent van de zonnepanelen vlam. Een relatief kleine kans, maar iedere brand is er een te veel. Volgens schade-experts is de belangrijkste oorzaak van brand bij zonnepanelen ondeugdelijke connectoren: kleine stekkertjes die de panelen en verlengkabels op het dak met elkaar verbinden.

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. Die stroom kan niet meer gestopt worden als het eenmaal in beweging is. Wordt de kring verbroken? Dan kunnen ze een vlamboog veroorzaken, en leiden tot brand. Zoals gezegd is de kans hierop erg klein.

Redenen om zonnepanelen te nemen
Het risico op brand bij zonnepanelen is dus klein. Voor de meeste consumenten is de kleine kans op brand dan ook geen reden om de zonnepanelen links te laten liggen. Consumenten kiezen juist vaker voor zonnepanelen om energie te besparen. Ook energie aanbiedingen zijn voor de consument verleidelijk, omdat deze tot een financiële besparing leiden.

Dat is voor de consument de belangrijkste reden voor zonnepanelen: besparen op de energierekening. In deze tijden is elke euro die de consument verdient, mooi meegenomen.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren