Weerbericht:
Enkele buien, soms met natte sneeuw of hagel, vannacht droog
Verkeersinformatie:
46 files van totaal 154 km

Met deze tips kun je de was optimaal sorteren

Toegevoegd: 26-07-2021, 10:49 uur - In samenwerking met: Sweet Living Shop


De kans is groot dat het sorteren van de was niet zo hoog op de lijst staat met de huishoudelijke taken die jij het leukst vindt om te doen. Het is dan ook een vervelende taak, al is het gelukkig niet al te zwaar. Desondanks verlangen veel van ons ernaar om alle was in één keer in de wasmachine te gooien vanuit je wasmanden, dus zonder het te sorteren. Toch is dat niet bepaald een goed idee, want je witte hemdjes zullen dan ineens niet meer zo wit zijn bijvoorbeeld. Het is daarom toch beter om meerdere opbergmanden te kopen waarin je de was kunt sorteren met behulp van de onderstaande tips.
 
Sorteer op kleur 
Haal felle en witte kleuren niet door elkaar is toch eigenlijk wel de moeder van alle wasregels. Iedereen weet het en iedereen breekt deze belangrijke regel waarschijnlijk van tijd tot tijd, per ongeluk of uit pure luiheid. Hiervoor betaal je de prijs met een lading roze sokken en hemdjes. Het maakt niet uit wat je was-sorteergewoonten zijn, deze regel is er een die je echt moet volgen. Ook is het slim om nog de donkere kleding apart in één van je wasmanden te plaatsen. Hierdoor heb je de was goed gesorteerd op kleur.
 
Scheid de vlekken
Terwijl je aan het sorteren bent of, idealiter, terwijl je je vuile kleren in één van de opbergmanden gooit, moet je opletten voor hardnekkige vlekken in de kleding. Hoe eerder je een vlek kunt opvangen en voorbehandelen, hoe beter. Als een erg bevuild overhemd het hele wasprogramma en de droger doorkomt, komt de vlek er misschien nooit uit. Door al je bevlekte items bij elkaar te houden, is het gemakkelijker om alles na het wasprogramma te controleren en ervoor te zorgen dat al die vuile plekken verdwenen zijn.

Sorteer op gewicht
Als het nooit bij je opgekomen is om je wasgoed op gewicht te sorteren, heeft deze tip je misschien in een neerwaartse spiraal gebracht. Maar geloof ons, het kost niet al te veel denkkracht en voegt geen uren toe aan je sorteertijd. Het is een goed idee om op gewicht te sorteren, zodat dunnere stoffen niet beschadigd raken door zwaardere stoffen en zodat alles in de lading ongeveer dezelfde droogtijd heeft. De belangrijkste items die apart moeten worden gewassen, zijn jeans, handdoeken en lakens. Zo moeilijk is het dus niet om de was op gewicht te sorteren.

Gebruik een nettas
Daarnaast is het ook slim om een nettas te gebruiken, vooral voor delicate items. Hierbij kun je onder meer denken aan lingerie. Dit zijn kledingstukken die kunnen blijven haken, waardoor ze vast komen te zitten en zelfs verstrekt kunnen raken als ze met andere kleren gewassen worden. Dit probleem kun je dus verhelpen door een nettas met rits te gebruiken, dus niet een exemplaar met klittenband. Netzakken zijn ook een zekere remedie voor het ontbrekende-sokkensyndroom: gooi sokken in een van hen in plaats van in de mand en was de tas op de delicate cyclus.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren