Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 7 km

Tips bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier

Toegevoegd: 19-02-2021, 14:48 uur - In samenwerking met: UnitedConsumers




In de afgelopen periode zijn de energietarieven fors toegenomen. Het maakt het voor huishoudens interessant om uit te zoeken, of hun huidige energiecontract de voordeligste is. Veel mensen sluiten initieel een energiecontract met een vast tarief af, om hier vervolgens jaren niet meer naar om te kijken. Dit betekent dat het vaste tarief automatisch wordt omgezet naar een variabel tarief bij het verlopen van het contract. Een nieuw energiecontract afsluiten met vast tarief kan lonen. Welke energieleverancier de voordeligste tarieven biedt, ontdek je met een online vergelijkingstool.

Aandachtspunten bij het vergelijken van energieleveranciers 
Bij het vergelijken van verschillende energieleveranciers zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Vaak wordt voornamelijk naar de energietarieven van leveranciers gekeken. Er is echter meer dan dat! Kijk bijvoorbeeld ook naar de welkomstbonus die geboden wordt en de voorwaarden die men aan het contract stelt. In veel gevallen dekken energieleveranciers de overstapboete, die men betaalt als het huidige energiecontract bij een andere partij nog loopt. Dit doet echter niet iedere organisatie. Let hier goed op bij het beoordelen van de voorwaarden van een energieleverancier. Een derde aspect is de looptijd van het contract.

Opbouw van kosten voor energie in huis
De kosten voor gas en stroom bestaan uit verschillende componenten. Op de prijs die een energieleverancier bij de consument in rekening brengt kan bespaard worden. Er zijn echter ook componenten, waarop niet te besparen valt. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de belasting op energie, de btw en de kosten van de netbeheerder. Dergelijke kosten zijn voor iedereen (procentueel) hetzelfde.

Groene of grijze stroom voor thuis
Steeds meer consumenten kiezen voor groene stroom. In de praktijk zal je veelal grijze stroom verbruiken, waarbij de milieubelasting gecompenseerd wordt door de energieleverancier. Deze investeert in certificaten van groene, duurzame projecten. Denk bijvoorbeeld aan een investering in windparken, een investering in de aanleg van nieuwe bossen, enzovoorts. Overigens geldt dat groene stroom al lang niet meer per definitie duurder is dan grijze stroom.

Tip: let bij het vergelijken van de verschillende energieleveranciers op de voorwaarden die men stelt aan het terugleveren van je eigen groene stroom. Dit is interessant wanneer je zonnepanelen op het dak van je huis hebt liggen of voornemens bent hier op korte termijn in te investeren. De regels voor het salderen van groene stroom zullen de komende jaren veranderen, zo is de verwachting.

Looptijd van een energiecontract bij hoge energietarieven 
Bij de huidige hoge energietarieven kan het verstandig zijn om een nieuw energiecontract met vast tarief voor een relatief korte tijd af te sluiten. De kans is immers relatief groot, dat de energietarieven in de komende jaren zullen dalen. Het kwam de laatste decennia zelden voor dat de energieprijzen zo hoog waren als nu het geval is. Andersom heb je geen zekerheid op een daling in een energietarieven. Door voor een langere looptijd van het energiecontract te kiezen, weet je voor de komende jaren precies wat je maandlasten zullen zijn (bij een gelijk verbruik).


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren