Weerbericht:
Enkele buien, soms met natte sneeuw of hagel, vannacht droog
Verkeersinformatie:
18 files van totaal 63 km

Wat is de ideale kantoortemperatuur?

Toegevoegd: 12-07-2022, 16:22 uur - In samenwerking met: Flexas
Zoals je wellicht wel hebt gemerkt kan het in de zomermaanden aanzienlijk warm worden in Nederland. Door deze hoge temperaturen zijn er veel mensen die het lastig vinden om goed te kunnen functioneren op het werk. Dit is niet zo raar, bij een te hoge temperatuur is het namelijk erg lastig om je concentratie bij het werk te houden. Nu zijn er veel mensen die zich afvragen wat de ideale kantoortemperatuur is. Wil je te weten komen wat de ideale kantoortemperatuur is voor bij jou op kantoor? Lees dan snel verder, in dit artikel laten wij het je namelijk allemaal zien!
 
Het belang van de juiste temperatuur

Voordat we ingaan op de ideale kantoortemperatuur is het van belang om eerst even stil te staan bij temperatuur zelf. Waarom vinden we het als mens zijnde lastig om goed te functioneren als het ofwel te koud ofwel te warm is op het werk? Veel bedrijven maken zich zorgen over de mogelijke effecten op de productiviteit van hun werknemers als het aankomt op de temperatuur. Onderzoek laat ons zien dat dit zeker geen onnodige zorgen zijn. Temperatuur speelt namelijk een erg grote rol bij de vraag of werknemers zich comfortabel, geconcentreerd en productief voelen tijdens het werk. Dit komt met name door het feit dat het lichaam in staat moet zijn de eigen lichaamstemperatuur te beheersen.

Als het te warm is dan gaat het lichaam aan de slag om afkoeling te realiseren. Dit doe je onder andere door te zweten en door wat zwaarder te ademen. Wanneer je het te warm hebt is de kans groot dat je moeite hebt om je kop bij het werk te houden. Andersom werkt het echter ook zo. Is het te koud op kantoor dan is je lichaam bezig om zichzelf op te warmen, met als gevolg dat er minder energie over blijft om te spenderen aan het werk. Dit brengt met zich mee dat het altijd een strijd is om te zorgen voor de juiste balans op de werkvloer. 

Wat is de ideale kantoortemperatuur? 
Het belangrijkste is dat het zo comfortabel mogelijk moet zijn op het werk. Als je je comfortabel voelt op kantoor, kun je je concentreren op het werk zelf en heb je het niet te koud of te warm. Dit betekent dan ook dat er niet één temperatuur is die je aan kunt merken als de ideale kantoortemperatuur. Wel is het zo dat een iets koelere temperatuur over het algemeen beter is dan een te warme temperatuur. Wij raden daarom aan om een temperatuur tussen de 19,5 en 21 graden te hanteren op kantoor. Leuk om te weten is dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen. Dit kan van belang zijn voor het op de juiste manier instellen van de thermostaat bij jou in het pand. 

Tip – denk ook aan het vochtgehalte
Net zo belangrijk als de ideale kantoortemperatuur is het vochtgehalte van de lucht bij jou in het pand. Als de lucht te vochtig is, zullen mensen eerder gaan zweten en zich moe voelen. Aan de andere kant kan een lagere luchtvochtigheid de lucht kouder doen aanvoelen dan deze in werkelijkheid is. Dit kan ervoor zorgen dat mensen last krijgen van hun keel en dat ze veel moeten kuchen. Over het algemeen is de ideale vochtigheidsgraad zo’n 40%. Zolang je dit percentage aanhoudt is het mogelijk om het hele jaar door comfortabel te werken. Is het te vochtig op kantoor dan kan een vochtregulator een van de beste investeringen zijn voor bij jou op de werkvloer. 

Nog veel meer te weten komen? 
Als het goed is ben je dankzij de handige info uit dit artikel wat meer te weten gekomen over de ideale kantoortemperatuur voor bij jou op kantoor. Het is echt van groot belang dat je er alles aan doet om deze temperatuur te realiseren als je jouw team zo productief mogelijk wilt laten werken. Wil je nog veel meer te weten komen over het optimaliseren van de processen bij jou op het werk? Neem dan ook zeker even een kijkje bij de andere artikelen die we voor je hebben geschreven. Hier laten we nog veel meer zien over dé beste tips en tricks voor bij jou op het kantoor!


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren