Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Reddingsvesten en drijfhulpmiddelen



Op het water bent u kwetsbaarder dan aan de wal. Daarom is het belangrijk bij het beoefenen van watersport een drijfhulpmiddel of reddingvest te dragen. Komt u in het water terecht, dan kan het uw redding betekenen, maar alleen als het de goede maat heeft en het de goede soort is, als u het goed hebt aangetrokken en als u een grondige kennis van de werking heeft. U weet hoe u het vest moet onderhouden en u laat het regelmatig keuren.

Drijfhulpmiddel of reddingvest?
Afhankelijk van uw bezigheden bij of op het water kunt u kiezen voor een drijfhulpmiddel of een reddingvest. Over het algemeen geldt: weet u bij voorbaat dat u te water zult raken, en bent u in gezelschap, dan kan een drijfhulpmiddel voldoende zijn. Voorbeelden zijn de vesten die gedragen worden door surfers, catamaranzeilers, jetskiërs en kanoërs.

Drijfkracht of draaikracht?
Bent u meestal uit het water tijdens uw bezigheden en is het normaal gesproken niet te ver-wachten dat u te water zult raken, draag dan een reddingvest. Het juiste vest kan een bewusteloze drenkeling op de rug draaien. Zou u bewusteloos te water raken, dan nemen uw overlevingskansen op die manier aanzienlijk toe.

Vaststofvest of opblaasbaar?
Een vaststofvest heeft het voordeel dat u aan de buitenkant kunt zien dat het in orde is. Tenmin-ste tot tien jaar na de productiedatum. Voor bij het water spelende kleine kinderen is dit vest ideaal, omdat u dan niet telkens een nieuw gaspatroon in het vest hoeft te plaatsen. De passagiers die de KNRM soms meeneemt krijgen ook een vaststofvest aan.



Met of zonder harnas?
Om te voorkomen dat u overboord valt, lijnt u zich aan met een veiligheidslijn. Die bevestigt u aan een harnas. Maar als u dat harnas onder een reddingvest draagt, beschadigt u het reddingvest. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een reddingvest met een ingebouwd harnas. De lijn waarmee u zichzelf vastzet, moet niet te lang zijn. Zo voorkomt u dat u overboord valt en dat scheelt een heleboel ellende.

Nieuw of tweedehands?
Aan boord van een gebruikt jacht treft de koper wel eens oudere reddingvesten aan. Ook worden er geregeld reddingvesten aangeboden via internet. Dat lijkt een leuk voordeeltje, maar hoe weet u zeker dat u een deugdelijk vest koopt? Een vest raakt onbruikbaar aan het einde van zijn levensduur en verliest sterkte van het harnas als er flink aan getrokken is. Een nieuw vest gaat tien tot vijftien jaar mee. Dan is de prijs voor een goed nieuw vest de investering wel waard.

Rekent u even mee?
U telt bij de aanschafprijs van een reddingvest de prijs van de tweejaarlijkse keuringen op en deelt dat door de levensduur. Dat zet u af tegen de prijs die uw leven waard is. Wedden dat de aanschaf van een goed reddingvest de moeite waard is?

Een reddingvest helpt u op het water te drijven en u op uw rug te keren. Ook als u ontspannen in het water ligt drijft u al. Uw drijfvermogen neemt toe als uw kleding lucht vasthoudt. Meestal aan de achterkant van uw kleding, zodat u op uw gezicht blijft liggen. De bedoeling is, dat u door te kantelen kunt blijven ademhalen ook al zou u bewusteloos zijn. Anders blijft u wel drijven, maar verdrinkt u toch.

275 Newton voor iedereen
De capaciteit van een reddingvest wordt uitgedrukt in Newton, waarbij 10 Newton gelijk staat aan 1 kilo drijfvermogen. Hebt u al een vest, dan kunt u nazien wat hiervan de capaciteit is. De meeste reddingvesten hebben een capaciteit van 150N. Dit vermogen is prima zolang uw kleding geen lucht vasthoudt.

Veel moderne watersportkleding is tegenwoordig waterdicht en kan bij manchetten of tailleband goed worden afgesloten. Dat kan uw zeilpak zijn maar ook lichtere kleding. Daardoor kan er gemakkelijk lucht in uw kleding opgesloten raken en hebt u meer draaikracht nodig. Voor dit soort omstandigheden wordt ook voor watersporters een reddingvest van 275N aanbevolen.

Het is een misverstand dat de benodigde reddingvestcapaciteit zou afhangen van uw lichaamsgewicht. Het drijfvermogen van de gedragen kleding is bepalend voor de draaikracht.

Goed gebruik
U hebt de juiste vesten aan boord, ze liggen voor het grijpen, u draagt ze vaker wel dan niet en u realiseert zich, dat overboord vallen een zekere dood kan betekenen als u geen reddingvest draagt.

U zorgt dat uw vest klaar is voor gebruik: alle onderdelen zijn aanwezig, u trekt het met plezier aan, het zit goed. De ceintuur zit stevig vast, zodat het vest aanblijft, ook als u eraan wordt opgetild of als u ermee te water moet springen. Door kruisbanden blijft het vest bij u. U draagt het vest over uw jas, niet eronder. U draagt uw reddingvest in ieder geval bij: een watertemperatuur lager dan 15ºC, 's nachts, bij mist of vanaf windkracht 4 Beaufort. En... als u zeeziek bent!.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren