Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Gemeenten gaan minder strooien

Toegevoegd: 17-12-2010, 22.42 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het strooizout raakt langzaam op. Zodoende passen verschillende gemeenten hun strooiregime aan. Dit betekent minder gestrooide wegen en dus gevaarlijkere situaties voor het verkeer.

In Zeeland kampt onder meer Hulst met problemen. “De zoutvoorraad is momenteel niet voldoende om alle wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Daarom is de gemeente Hulst genoodzaakt de gladheidbestrijding aan te passen. Vooralsnog wordt enkel nog de zogenaamde A-route gereden. Deze omvat de wijk- en dorpsontsluitingswegen. Omdat veelal ook de wegen buiten de bebouwde kom gelijktijdig door de andere overheden worden behandeld, ontstaat er vrij snel een sluitend netwerk van begaanbare wegen. De B-route omvat voornamelijk de woonstraten. Deze worden voorlopig niet gestrooid”, aldus Micaëla Van Bunder, gemeentevoorlichter.


Het tekort aan zout ontstaat door problemen met de aanlevering. De gemeente Hulst had bij aanvang van het winterseizoen de gebruikelijk hoeveelheid zout in voorraad. Van Bunder: “Dit was ook de maximale opslagcapaciteit. Deze voorraad wordt vervolgens gedurende de winterperiode stelselmatig aangevuld. Dat gebeurt nu niet in voldoende mate. De leveranciers hebben nog wel zout in voorraad, maar weigeren gevraagde hoeveelheden uit te leveren. Er wordt slechts zo nu

en dan een beperkte voorraad geleverd.”

“De gemeente Hulst doet er, onder andere in samenwerking met andere Zeeuwse gemeenten, alles aan om zoveel mogelijk zout te bemachtigen. Daartoe zijn en worden alle mogelijke leveranciers benaderd en alle wegen bewandeld. Per keer is voor het rijden van de A-route circa 11 ton zout nodig. Voor de B-route gaat het om 16 ton per keer. Op dagen met ernstige sneeuw of ijzer komt dit normaliter neer op het gebruik van zo’n 50 ton zout per dag. Dit is momenteel niet haalbaar. Daarom wordt voorlopig enkel een aangepaste A-route gereden. Daarnaast wordt zoveel als mogelijk sneeuw geruimd en wordt gewerkt met aangepaste methodes, waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van een mengeling van dooimiddelen”, aldus de voorlichter.

Ook Vlissingen heeft te weinig zout. “Vanwege de aanhoudende winterse weersomstandigheden en de stagnatie in de levering van het bestelde strooizout door de leverancier, is de gemeente genoodzaakt haar strooiregime voorlopig aan te passen. Dit betekent dat voorlopig alleen op de hoofdwegen wordt gestrooid. Dit zal mogelijk tot een grotere overlast leiden voor de burger en weggebruiker. Dat spijt ons, maar we vragen om hun begrip.”

“Gezien de weersvoorspelling voor de komende dagen, is er dus uit voorzorg voor gekozen om spaarzamer om te gaan met de voorraad strooizout. Middels waarschuwingsborden langs diverse wegen worden de weggebruikers geattendeerd op het aangepaste strooiregime”, aldus de gemeente.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Romana Witte (18-12-2010 om 11:20)
Mijn complimenten voor de gemeente Hulst, ondanks de strooiproblemen reed er zojuist wél een schuifwagen door mijn straat in Graauw!!
Gabby meijer (18-12-2010 om 11:19)
10 jaar geleden hadden treinen geen vierkante wielen omdat het sneeuwde. Hoorde je niet van zouttekort.Had een enkeling winterbanden. tegenwoordig zijn we allemaal mietjes .eindelijk een winter , pak de slee en kom achter je pc,wij,nintendo,plasmatv en al die tot mietje makende toei vandaan.
W.L.van Lien (18-12-2010 om 11:18)
Beste mensen, er is weer een tekort aan stooizout, en ik hoor de experts begin dit jaar nog luid en duidelijk verklaren dat dit zout te kort niet meer zou gebeuren. Ze hadden goede contracten afgesloten niets in de weg. Volgens mij moeten jullie je diep gaan schamen.
Stek (18-12-2010 om 11:14)
Het probleem is niet te weinig zout maar eerder hoe gaan we er mee om en wanneer wordt er begonnen eerst de A wegen en dan de N wegen maar niet als we al niet meer verder kunnen want dan zijn ze te laat en preventief bezig zijn is ook slim binnen de stad kunnen we best langzaam aan
Bestuurder (18-12-2010 om 11:14)
Dit gaat echt nergens over.. de winter is net begonnen en t is nu al op. Kan er weinig van geloven eigenlijk aangezien ik dagelijks meerdere uren op de weg zit en ik ze amper zie strooien.. en dan nog minder gaan strooien? wat betekent dat dan? helemaal niet meer strooien ofzo?? te gek voor woorden
Jeroen (18-12-2010 om 11:06)
Beste allemaal, kijk ook eens verder in plaats van alleen de gemeentes, gemeentes bestellen wel degelijk strooizout maar krijgen het niet aangeleverd. Dus is het niet de schuld van de gemeentes, ook moet ik erbij zeggen dat ze niet stoppen met strooien maar half om half, dus half zout half zand.
Cookie-instellingen beheren