Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
32 files van totaal 99 km

Zeeuwen voelen zich relatief veilig

Toegevoegd: 01-03-2011, 19.26 uur
Door: Maximaal

MIDDELBURG - Uit de Integrale Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal Nederlanders dat te maken heeft gehad met criminaliteit, waaronder vandalisme en gewelds- en vermogens- delicten, vorig jaar licht gedaald is tot iets boven de 25 procent.

Onveiligheidsgevoelens en slachtofferschap van criminaliteit

Er is een behoorlijke daling van de onveiligheidsgevoelens en een sterke daling van het ervaren van criminaliteit (daling 10%) in Zeeland. Ook ten opzichte van het landelijke gemiddelde scoort Zeeland significant beter.

Leefbaarheid woonomgeving en ervaren buurtproblemen
In Zeeland wordt ervaren dat de leefbaarheid van de woonomgeving licht toeneemt en dat de leefbaarheid beter is dan landelijk. 


Wat betreft het ervaren van buurtproblemen ontstaat eenzelfde beeld: significant beter dan landelijk en een positieve trend. Met name positief is de ervaring van een daling van de verkeersoverlast (waar ook door het verkeersteam actief op is gehandhaafd in 2010) en ervaren dat de verloedering afneemt.

Politie en slachtoffer
De melding- en aangiftebereidheid is in Zeeland stabiel gebleven ten opzichte van 2009. De melding- en aangiftebereidheid ligt hoger dan het landelijk gemiddelde.

Politie en burger

Tevredenheid bij het laatste contact met de politie is afgenomen in Zeeland, maar ligt nog wel steeds hoger dan in 2008. Ook landelijk is een dalende trend merkbaar in 2010. Het resultaat voor Zeeland ligt net iets hoger dan het landelijk gemiddelde.

Politie in de woonbuurt
Functioneren en beschikbaarheid zijn nagenoeg stabiel gebleven in Zeeland, maar liggen net iets lager dan het landelijk gemiddelde. Politie Zeeland zal, op basis van een analyse van de verdiepende vragen die ten grondslag liggen aan dit resultaat, bezien of er aanleiding is om aspecten van de bedrijfsvoering te herzien.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Nina (2-3-2011 om 17:42)
Mij is het ook niet gevraagd.. ik vraag me uberhaubt gewoon af wie ze vragen ., want ik ken geen mensen in mijn omgeving die zoiets gevraagd is. als ze zulke dingen doen , moeten ze beter aan iedereen en dan ook aan iedereen vragen.
Jeroen (2-3-2011 om 17:21)
De vraag "Vind je Zeeland veilig"is never en nooit aan mij gevraagd. Ik zeg niet veilig, wel veiliger.
Gianna (2-3-2011 om 13:00)
Er zijn ook heel veel mensen die zich wel veilig voelen hoor. Ik in elk geval wel. Dat alle incidenten tegenwoordig dezelfde dag al op hvzeeland staan wil niet zeggen dat er ook meer gebeurt dan vroeger toen het nieuws ons een stuk trager of niet bereikte...
Mar (2-3-2011 om 10:50)
@ Joy: Helaas scheppen statistieken en percentages nou niet bepaald een reëel en actueel beeld. Zoals je kunt destilleren uit de veelvuldige crimiberichtgeving hier in Zeeland.
Joy (1-3-2011 om 23:24)
@ Peter Er staat in het artikel hoe "hun" erbij komen: Uit het integrale veiligheidsmonitor voor het centraal bureau voor de statitiek blijkt,.... En de kop van het artikel zegt ook "relatief veilig", wat betekent dat dat is in vergelijking met andere provincies in Nederland.
Jacob (1-3-2011 om 22:34)
Natuurlijk is het veiliger in Zeeland dan in de Randstad. Maar om bijv., te denken dat het echt veilig is ben je niet goed bezig. Er zijn héél veel mensen die 's avonds de deur niet meer open doen etc. Dus veiligheid is ook hier ver te zoeken. De enquette slaat op niets en is waardeloos.
Cookie-instellingen beheren