Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
22 files van totaal 75 km

'Pinpasdief drie jaar de cel in'

Toegevoegd: 14-01-2013, 17.45 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Als het aan officier van justitie G. van der Hofstede ligt, verdwijnt een 35-jarige Roemeen voor drie jaar achter de tralies en mag hij hard gaan sparen om schadevergoeding te betalen.


De man, die maandag terechtstond voor de rechtbank in Middelburg, wordt ervan verdacht in de periode midden november 2011 tot en met 3 juli vorig jaar medeverantwoordelijk te zijn voor zijn betrokkenheid bij fors zakkenrollen.

In die periode pinde hij 74 keer tot een bedrag van zeker 30.000 euro met zestien pinpassen die kort daarvoor van bejaarde mensen was gerold. De groep waarvan de man deel uitmaakte ging volgens de klassieke methode te werk: bij de kassa ven een supermarkt keken ze de pincode af toe bejaarde mensen intikten, vervolgens werden de mensen, vaak ook nog met rollator, afgeleid en van hun portemonnee gerold en vervolgens werd hun bankrekening leeggeplunderd.

Een zekere bank weigerde een deel van de geleden schade te vergoeden, omdat het de bejaarde mensen 'hun eigen schuld zijn'. In totaal werd er zo met 16 gerolde pinpassen voor meer dan 30.000 euro buitgemaakt.

Omdat het ploegje overal in Nederland toesloeg, vielen er heel wat slachtoffers en werden heel wat mensen van hun pensioentje beroofd. ,,Ze kwamen doelbewust naar Nederland en kozen doelbewust een kwetsbare groep uit'', zei Van der Hofstede.

Eind augustus vorig jaar kwam er een eind aan de praktijken van de Roemeen. Een medewerker van een supermarkt in Goes zag dat twee mannen pincodes afkeken en de medewerker schakelde de politie in. Van een tweede Roemeen (39), die bij twee zaken de slachtoffers afleidde, vindt Van der Hofstede dat die voor de periode van een jaar achter de tralies thuishoort.

Volgens de Bredase advocate K. Lans moet haar 35-jarige cliënt worden ontslagen van rechtsvervolging. Zij vindt dat haar cliënt, onder meer uit overlevingsdrang heeft gehandeld om zijn gezin in Roemenie te kunnen onderhouden en dus uit psychische overmacht de misdrijven heeft begaan.

Uitspraak 28 januari.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Henriette (17-1-2013 om 13:39)
Eigenlijk een beetje late reactie ik weet het, maar ik kan het niet laten, Ik ben zo boos! Maar goed ik kan dus gaan stelen uit psychische nood, als ik straks alleen mijn pensioentje heb? Mevrouw Lans, ga naar huis en doe je studie eerst maar eens over. Die arme bestolenen hebben psychische nood nu!
Sim (17-1-2013 om 12:12)
Klopt Gianna, het enige waarmee de officier dan hoeft aan te komen is een vacaturelijst van een uitzendburo...
Jos (17-1-2013 om 01:43)
Van mij mag het ijzeren gordijn terug. Dan blijft dat criminele tuig in hun eigen land.
Gianna (16-1-2013 om 22:17)
@Henk, of ze het in de efteling of op hvzeeland geloven of niet is niet relevant. Als de advocaat er een goed verhaal bij vertelt en daardoor de straf iets minder wordt dan heeft ze haar werk goed gedaan.
Nick (16-1-2013 om 16:33)
Ik moet mijn gezin hier onderhouden mag ik ook oudjes beroven van hun hard verdiende pensioen? die mensen moesten toen veel harder werken voor een beetje geld als wij en dat mag je dan van ze afpakken als je een gezin te onderhouden hebt... maar hier durven ze wel omdat wij het niet goed bestraffen
Henk (16-1-2013 om 16:13)
@Gianna. Belang van de verdachte verdedigen is prima, maar kom niet met zulke onzin aanzetten als psychische overmacht. Dat geloven ze zelfs in de efteling niet, alhoewel ze daar toch echt in sprookjes geloven.
Cookie-instellingen beheren