Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

'Hoefbevangen' pony's aangetroffen

Toegevoegd: 08-05-2013, 15.13 uur
Door: Veerle van Iren
's-HEER HENDRIKSKINDEREN - Op 23 april jongstleden heeft de politie, in een wei in 's-Heer Hendrikskinderen vijf 'hoefbevangen' pony's aangetroffen. De politie heeft dit zojuist bekend gemaakt.


Twee van de pony's waren er zo ernstig aan toe dat ze niet meer naar de watervoorziening konden lopen. Tegen de eigenaresse van de dieren is proces-verbaal opgemaakt en er is bestuursdwang toegepast. Deze bestuursdwang houdt in dat de eigenaresse meteen moet zorgen voor medische hulp aan de dieren. Doet zij dit niet dan wordt er een bedrijf ingehuurd om voor de pony's te zorgen. De kosten hiervan worden verhaald op de eigenaresse.

Hoefbevangenheid (Laminitis) is een ontsteking die kan ontstaan als de hoeven van een paard of pony te lang worden. Deze aandoening is voor het dier uiterst pijnlijk. Uiteindelijk heeft een paard of pony zoveel pijn dat hij zijn voorbenen van de grond wil halen waardoor het lijkt alsof hij steeds naar achteren leunt. Uiteindelijk gaat het dier liggen en kan niet meer naar het water lopen. De voornaamste oorzaak van hoefbevangenheid is te veel of te rijke voeding en weinig beweging.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ken die pony's (8-5-2013 om 20:39)
Vreemd dat dit nu nog nieuws wordt? De 2 hoefbevangen pony's zijn op voorschrift van de dierenarts meteen van het gras gehaald en hebben medicijnen gehad. De overige ponys zijn op een kleiner stuk gras geplaatst zodat zij kunnen afvallen.
Erik (8-5-2013 om 20:19)
Deze reacties zijn nogal kort door de bocht de ponies hebben waarschijnlijk in de winter binnen gestaan op wat bix en hooi als je ze dan buiten zet moet je dat geleidelijk doen nu dit jaar is het lang koud geweest en nog even droog na een paar buien en een hoge themp. is het gras vol eiwit gekomen
Dorp (8-5-2013 om 20:19)
Schandalig inderdaad pure dierenmishandeling, wij komen dagelijks langs die pony's in de winter krijgen ze ook geen hooi of voer, vorig jaar stonden er nog 2 volwassen paarden bij waarvan er 1 zo vermagerd was en geen eten kreeg en op een dag lag het paard dood in de wei schandalig vind ik het
Zeeuwse (8-5-2013 om 19:56)
Ik hoop dat de Pony's vlug behandeld worden want de beestjes hebben veel pijn .Het is verschrikkelijk dat er zo met de dieren wordt omgegaan .
Dorp (8-5-2013 om 19:00)
wij komen dagelijks langs die pony's in de winter krijgen ze ook geen hooi of voer, vorig jaar stonden er nog 2 volwassen paarden bij waarvan er 1 zo vermagerd was omdat het paard niet kon eten en amper eten kreeg en op een dag lag het paard dood in de wei, opsluiten moeten ze de eigenaar.
Liefhebber (8-5-2013 om 18:02)
Breng ze maar bij mij, ik sleep ze er wel door :) heb er ervaring mee, daarna als ze beter zijn kunnen ze naar een ander goed baasje die wel voor ze zorgt
Cookie-instellingen beheren