Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
13 files van totaal 44 km

Offensief tegen criminaliteit

Toegevoegd: 13-09-2013, 15.13 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - De strijd tegen woninginbraken en straatroven krijgt de komende tijd topprioriteit bij de politie. De reden is dat het aantal woninginbraken en straatroven binnen de regio Zeeland-West-Brabant blijft stijgen. Het aantal overvallen lijkt te stabiliseren.
 

Plaatsvervangend politiechef Jaco van Hoorn zegt dat woninginbraken en straatroven de komende tijd topprioriteit krijgen. Zo wordt onder andere in elk politiedistrict een woninginbrakenteam opgericht. “Deze teams richten zich op de opsporing en het vergroten van de heterdaadkracht voor met name woninginbraken. Daarnaast bouwen we de integrale aanpak met onze partners, zoals gemeenten en openbaar ministerie, verder uit”, aldus Van Hoorn.

De politie heeft de term heterdaadkracht in het leven geroepen om te omschrijven welke mogelijkheden de politie en burgers hebben om de pakkans van criminelen te vergroten. Heterdaad betekent dat de dader wordt gepakt terwijl hij een strafbaar feit pleegt, of direct daarna. Hoe sneller de politie in actie kan komen, hoe groter de kans is dat de dader door de politie wordt aangehouden. Daarvoor is volgens de politie de hulp van ondernemers en andere burgers nodig.

De politie roept de hulp van burgers in omdat Zeeuwse en West-Brabantse criminaliteitscijfers afwijken van de landelijke trend. “In andere gebieden in Nederland is veelal een daling te zien waar het gaat om overvallen en straatroven. Rondom woninginbraken is het beeld wisselender, maar ook op dat punt slagen andere eenheden erin een positieve trendbreuk te realiseren”, zo legt Van Hoorn uit.

In 2012 lag het aantal woninginbraken in de periode januari t/m augustus in onze regio op 4.764 en in 2013 zijn dit er al 5.027. Het aantal overvallen in die periode is ongeveer gelijk gebleven met in 2012 een aantal van 79 en 78 dit jaar. Het aantal straatroven nam daarentegen toe van 252 in 2012 naar 284.

Van Hoorn: “De ervaring leert dat ieder jaar in de donkere herfst- en wintermaanden de kans op woninginbraken, overvallen en straatroven toeneemt. Criminelen denken in het duister ongezien hun slag te kunnen slaan. Daarom let de politie de komende periode extra op de veiligheid in de buurt.”

“Door plaatselijk meer te surveilleren, preventieve acties te houden, inbrekers, overvallers en straatrovers extra in de gaten te houden of door extra energie te steken in het opsporen van daders. Ook vraagt de politie hun partners om hun inspanningen door te zetten. Daarnaast zijn de ogen en oren van alle inwoners in ons gebied hard nodig om verdachte zaken aan de politie te melden.”

De politie heeft ook nog enkele preventieve tips. Preventiemaatregelen kunnen de kans op een woninginbraak tot 90 procent verkleinen. “Zorg voor goed hang- en sluitwerk, goede buitenverlichting en laat niet via social media weten dat je op vakantie bent. En mocht er dan toch een inbraak zijn, zorg er dan voor dat uw goederen zijn geregistreerd. Dit maakt het makkelijker uw spullen op te sporen en aangetroffen goederen terug te bezorgen.”

Om geen slachtoffer te worden van een straatroof raadt de politie aan de tas altijd afgesloten bij u te dragen. De rits moet naar uzelf toe gericht zijn. De politie adviseert bovendien dure spullen niet zichtbaar in de hand te houden en te zorgen voor track and trace software op uw mobieltje, tablet of laptop.

Om de buit bij een overval te beperken raadt de politie ondernemers aan pin- en chipknipbetalingen te stimuleren. Ook kan men een draaiboek maken in het kader 'wat te doen bij een overval'. Mocht zich toch een overval voordoen, dan moet het 'RAAK'-principe worden gehanteerd: Rustig blijven, Accepteren van de situatie, Afgeven van het gevraagde en Kijken.

 

 


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cord (15-9-2013 om 11:25)
Dat er zo weinig politiemensen in Zeeland zijn. is niet te wijten aan de individuele politieman/vrouw, doch aan de Politieleiding en Dhr. Opstelten. Chefs zoals Vissers en Van Hoorn dienen in actie te komen. Kom naar Zeeland, kom uit je glazen torens in Breda/Tilburg enz.
Brammetje (14-9-2013 om 23:34)
Nou snap ik waarom kort geleden na de inbraak nij MediaMarkt-Middelburg alle 4 inbrekers ontsnapten, zelfs door een polite-blokkade in de Westerscheldetunnel. Dat kwam natuurlijk door het RAAK-principe dat de politie ook voor zichzelf toepast. :-((.
We zijn het eens (14-9-2013 om 18:11)
Als ik de reacties lees zijn we het globaal allemaal wel eens. kunnen we nu er ook de conclusie aanhangen dat den Haag gewoon meer criminaliteit wil om de aandacht af te leiden terwijl zij zelf de boel leegroven en ook hun beleid zo hebben opgesteld ?
Gedupeerde (14-9-2013 om 17:03)
Fietsendiefstal ook een idee, om hier is iets aan te doen.!!!
Mar (14-9-2013 om 14:40)
@Kaas Ambulance? Ik kiper diegene buiten mijn erf, ergens in een slootje en hij zoekt het daar maar uit !! Mijn naam is haas..... opzouten met dat uitschot !!
Adriana (14-9-2013 om 12:40)
Als de politie niet wil komen als je ze belt...doe het dan 2 minuten later nog een keer met de mededeling: heb zojuist een inbreker dood geschoten! Staan met 7 man binnen 3 minuten op je stoep!!! hahaha
Cookie-instellingen beheren