Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
16 files van totaal 51 km

OM treedt streng op rond jaarwisseling

Toegevoegd: 17-12-2013, 11.36 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) Zeeland-West-Brabant zal snel en streng optreden tegen veroorzakers van ongeregeldheden tijdens de komende jaarwisseling. Dat is vandaag bekend gemaakt.


Er staan rechtszittingen voor raddraaiers gepland op 7 en 8 januari 2014. Het OM zal hogere geldboetes en langere taakstraffen en gevangenisstraffen eisen voor geweld gepleegd tijdens oud en nieuw.

Om snel en efficiënt te kunnen reageren op strafbare feiten worden zo veel mogelijk zaken meteen beoordeeld. Verdachten van bijvoorbeeld belediging van politieagent, die voor de rechter moeten worden gebracht, worden gepland op de politierechterzitting van 7 januari 2014 in Middelburg en Breda.

Is er aanleiding voor de officier van justitie om de verdachte vast te laten zitten tot de zitting, bijvoorbeeld bij brandstichting en openlijke geweldpleging zal de snelrechter in beide zittingsplaatsen zich over de zaak buigen op 8 januari 2014.

Strafbare feiten zoals belediging of mishandeling van een werknemer met een publieke taak worden extra zwaar aangepakt. Ook zal daar waar mogelijk schade van bijvoorbeeld vernielingen worden verhaald op de veroorzaker, het liefst meteen via een pinautomaat op het bureau.

Het OM wil met de snelle aanpak duidelijk maken dat geweld en vernielingen tijdens oud en nieuw niet horen bij een feestelijk begin van een nieuw jaar. De strenge aanpak van afgelopen jaarwisselingen wordt voortgezet. Dat betekent meteen een strafvoorstel van het OM of binnen een week voor de rechter.

Het OM eist in strafzaken die oud en nieuw gerelateerd zijn hogere straffen. De eis ligt 75 procent hoger dan anders. Als het gaat om geweld tegen mensen met een publieke taak, dan ligt de strafeis zelfs 200 procent hoger, (effectief 275% hoger). Het OM: "Zij zorgen immers voor de veiligheid van een ieder tijdens oud en nieuw en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Vind je het nodig een agent te beledigen, dan kosten deze woorden je 700 euro. Openbare dronkenschap is ook ontnuchterend voor je portemonnee: 350 euro."

Het OM wil het signaal afgeven dat geweld tijdens de jaarwisseling hard wordt aangepakt. "We hebben van tevoren uitdrukkelijk gecommuniceerd dat het nu eens afgelopen moet zijn met dat geweld tijdens de jaarwisseling, als je dan toch de fout in gaat, dan wordt daar zwaar aan getild", aldus de hoofdofficier van justitie Hillenaar.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Fred (17-12-2013 om 13:39)
Dat er gestraft moet worden is een feit,zal iedereen wel mee eens zijn. Maar zulke bedragen ,verhogingen tot 275% is belachelijk,dit is onder het mom alles mag als het maar geld opbrengt .Beter zou zijn om zulke personen een paar dagen op te sluiten.Dat geld voor de boete's stelen ze later toch weer
Ikkuh (17-12-2013 om 12:53)
Heel goed hoe strenger dat ze aangepakt worden hoe beter leren ze het misschien eens af alles te verknallen voor een ander
Wim (17-12-2013 om 12:26)
Dat zeggen ze ieder jaar en er gebeurd niets
Tom (17-12-2013 om 12:22)
Het zou fijn zijn als het OM altijd zo snel zou werken. Nu behandelen ze een zaak pas een half jaar of een jaar na dato. Dan weet je als slachtoffer en al verdachte ook niet meer waar je aan toe bent... Zullen ze het ooit leren bij het OM en Justitie??
Mv (17-12-2013 om 12:13)
Wat een enorme flauwekul dat het tijdens oud en nieuw zwaarder bestraft wordt. In feite wordt gezegd dat je de rest van het jaar je gang mag gaan, want dat is goedkoper.
Zeewind (17-12-2013 om 11:54)
Goede actie! Wat betreft hulpverleners hinderen mogen ze deze straf zo hoog houden. Zou goed zijn de mensen die voortijdig vuurwerk afsteken op de zelfde manier te straffen.
Cookie-instellingen beheren