Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 11 km

Zeven arrestaties vanwege reeks inbraken

Toegevoegd: 12-03-2014, 16.15 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Met de aanhouding van zeven relatief jonge mannen denken de politie en het Openbaar Ministerie (OM) tientallen inbraken en diefstallen te hebben opgelost. Er worden nog meer aanhoudingen verwacht.

De politie is in het najaar gestart met een onderzoek naar woninginbraken op Walcheren in het algemeen en specifiek in de gemeente Middelburg in 2013 hebben plaatsgevonden. Veel inbraken werden in de wijk Dauwendaele gepleegd. Het onderzoek richtte zich op een groep personen die in wisselende samenstelling vooral woninginbraken pleegden. De Zeeuwse politie kwam de nu aangehouden verdachten op het spoor na diverse tips van burgers en eigen onderzoek van politie en justitie. Opvallend is volgens de politie dat de inbraken in de wijk Dauwendaele na de aanhoudingen zijn gestopt.

Terwijl het onderzoek al liep werd op zondag 5 januari een 18-jarige Middelburger bij een woning aan de Noordmede op heterdaad aangehouden. Een bewoner van de Duunmede betrapte de jongeman toen hij wilde inbreken en belde snel de politie. Agenten hielden vervolgens de jongeman aan. Hij bleek onderdeel uit te maken van de genoemde groepering en wordt gezien als één van de hoofdverdachten.

Nog dezelfde dag werd de woning van deze 18-jarige verdachte doorzocht. Hierbij werden goederen aangetroffen die bij andere woninginbraken buit waren gemaakt. Zoals computerapparatuur, sieraden, mobiele telefoons, paspoorten en portemonnees. De 18-jarige verdachte zit nog steeds vast in Torentijd.

Eind januari hebben agenten in vier woningen in Middelburg met de rechter-commissaris huiszoekingen gedaan. Er werden vooral gestolen computerapparatuur, mobiele telefoons en sieraden in beslag genomen. Vervolgens zijn tussen 18 februari en 4 maart de resterende zes mannen aangehouden. Vijf van hen zijn afkomstig uit Middelburg, één man woont in Vlissingen. De leeftijden van de mannen variëren van 17 tot en met 35 jaar (personen van 19, 24, 29 en 35 jaar en twee personen van 17 jaar).

Tot nu toe heeft het onderzoek 24 bewijsbare zaken opgeleverd. Het gaat om 20 woninginbraken, een inbraak in een school en een inbraak in een sportkantine. Verder een diefstal van een mobiele telefoon en een diefstal na bedreiging met geweld.

De politie heeft verder het vermoeden dat de bende mogelijk in aanmerking komt voor nog meer woninginbraken, het beramen van twee overvallen en diverse inbraken in een frietzaak, een benzinestation, bij een juwelier en winkels, een beroving van een koptelefoon en het helen van gestolen goederen. Naar deze laatste reeks incidenten wordt nog onderzoek gedaan. De politie en het OM sluiten meer aanhoudingen in deze zaak daarom zeker niet uit.

De politie heeft nog diverse goederen, waarvan helaas geen eigenaar bekend is. Binnen enkele weken worden foto's van deze spullen via www.politie.nl gepubliceerd, waarna eigenaren contact met de politie kunnen opnemen. Ook in dit onderzoek bleek dat eigenaren hun spullen niet of nauwelijks registreren. Daarmee kunnen gevonden goederen niet worden terugbezorgd. De politie adviseert bepaalde spullen, zoals computerapparatuur, mobiele telefoons en sieraden te registreren en hiervan foto's te maken.

Politie en justitie onderzoeken of het mogelijk is om de criminele winsten die uit deze strafbare feiten zijn verkregen te ontnemen. Zes van de zeven verdachten zitten nog vast. Eén verdachte is in afwachting van zijn vervolging in vrijheid gesteld. De officier van justitie beoordeelt de komende tijd wanneer de verdachten worden vervolgd. De zorg en veiligheidspartners in het Veiligheidshuis Zeeland richten zich bij de minderjarige verdachten op de ondersteuning en ontwikkeling in hun sociale omgeving om o.a. recidive te voorkomen.

Tijdens het onderzoek bleek dat de inbrekers keken waar ze makkelijk binnen konden komen. Ze braken in waar voordeuren niet op het nachtslot zaten of waar ramen open stonden, vooral in de zomermaanden. In twee woningen werd ingebroken omdat men via de social media wist dat de eigenaren op vakantie waren.

Zie ook:
- Inbreker aangehouden in Middelburg (05-01-2014) 


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
miisssiraqiaaa (13-3-2014 om 12:54)
Jaaaa poep benden als ze vrij komen zijn ze nog lang niet vn my af!! 2x in 1 week ingebroken en zich zelf by my veraden !!
Cees (13-3-2014 om 12:37)
Je zal maar de ouder(s) zijn van zulke ontspoorde jongelui, dan schaam je je toch rot!
John (13-3-2014 om 09:44)
en de opbrengst poeh liep zeer fors op maar was ook weer heel snel weg, helaas hebben deze jongelui niet de echte waarde van geld geleerd , makkelijk geld krijgen en makkelijk uitgeven aan status symbolen.. en de nog jongere generatie kijkt naar hen op.. en staan zo klaar om hun werk over te nemen, daarom kijk verder bied deze jongere generatie perspectief als gemeente als ondernemers.!! en vergeet daarbij ook niet de jonge meiden uit de wijk want een heel aantal van hen gaf aan deze bende ook de seks die deze jongeren op hun tijd wilde en wisten ook goed wat er opdeed met hen. !
John (13-3-2014 om 09:43)
tja dit wisten we al lang dat er een hele groep jongelui bezig was met van alles en nog wat, wat niet door de beugel kan, het was gewoon één groot feest voor hun, je kon ze zo aanwijzen alleen hoe krijg je bewijzen rond... inbreken, beroven, afpersen, drugshandel, wapens, schietpartijen, ieder had zo zn eigen vakgebiedje,
Frans (13-3-2014 om 03:26)
Dit zullen we maar weer snel vergeten zodat we weer over kunnen tot de orde van de dag; zeiken over snelheidsbekeuringen en dat de politie niets beters te doen heeft dan dat.
HJ (12-3-2014 om 20:15)
Dit is wel heel goed nieuws. Ik voel me nu wel een heel stuk veiliger. Hulde. Goed werk. Ik hoop dat de inbraakellende nu verleden tijd is.
Cookie-instellingen beheren