Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
38 files van totaal 131 km

Wietteler kan hypotheek kwijtraken

Toegevoegd: 04-04-2014, 15.49 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De hennepteelt door eigenaren van een koopwoning moet met behulp van nieuwe afspraken verder worden tegegengenaan. Wiet telende huiseigenaren lopen hierdoor de kans om de hypotheek op hun woning kwijt te raken.

De nieuwe afspraken gelden voor Zeeland en West-Brabant en zijn vastgelegd door de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de hypotheekverstrekkers die zijn aangesloten bij de Stichting Fraudebestrijding Hypotheken. Het convenant maakt het voor de politie mogelijk om de financiële instellingen structureel te informeren over aangetroffen hennepplantages in door hen gefinancierde panden. Hypotheekverstrekkers accepteren deze misstanden niet en zullen de eigenaar tenminste verantwoordelijk stellen voor geleden schade.

Omdat hennepteelt regelmatig samengaat met hypotheekfraude is de informatie van de politie ook aanleiding om zelf onderzoek te doen. Als geconstateerd wordt dat er gefraudeerd is, wordt de lening in principe opgeëist, wordt er aangifte gedaan en volgt opname in het Incidentenwaarschuwingssysteem van de hypotheekverstrekkers. Met registratie in dit systeem kan voorkomen worden dat er opnieuw een lening wordt verstrekt aan fraudeurs. Een aangifte van hypotheekfraude kan het strafrechtelijk dossier bovendien verzwaren, en de gegevens van hypotheekverstrekkers kunnen in het opsporingsonderzoek helpen bij het blootleggen van het criminele samenwerkingsverband.

Volgens Hans Vissers, politiechef van de regio Zeeland-West-Brabant, komt de samenwerking op een goed moment: "Wij treffen steeds vaker hennepkwekerijen aan in kooppanden. Waarschijnlijk komt dit door de strenge controle op wietteelt in huurpanden, maar ook omdat eigenaren hun moeilijk verkoopbare woningen uit wanhoop beschikbaar stellen voor het plaatsen van kwekerijen".

Wim Mijs, directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Bestuurder van de SFH is ook verheugd over de samenwerking: "Hypotheekverstrekkers hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid en willen hun naam niet verbinden aan criminelen. Ik zie de bundeling van onze krachten als een belangrijke en logische stap in de bestrijding van hennepteelt én hypotheekfraude".

Vissers: "De georganiseerde hennepteelt kan niet alleen met de inzet van het strafrecht worden opgelost, daarvoor is de omvang van het probleem te groot. Daarom is het belangrijk om private partners ook in staat te stellen om een constructieve bijdrage te leveren aan de bestrijding ervan."

Wietteelt
In 2013 vonden in de regio Zeeland-West-Brabant ruim 600 hennepruimingen plaats. In 45% van de gevallen bevond de kwekerij zich in een koopwoning. Geschat wordt dat er zich in de provincie Brabant alleen al 5.500 à 6.800 wietkwekerijen bevinden, met een jaarlijkse productie van 343 ton droge wiet. Dat is goed voor een omzet van € 1 miljard.

Veelal ontstaan als gevolg van hennepplantages woningbranden. De teelt wordt aangestuurd door de georganiseerde misdaad en is volgens de politie zeer verweven met andere ondermijnende vormen van criminaliteit, zoals witwassen en (hypotheek)fraude. Bij hypotheekfraude proberen criminelen onder valse voorwendselen een hypotheek af te sluiten. In de meeste gevallen van hypotheekfraude is sprake van vervalsing van werkgeversverklaringen, jaaropgaven en loonstroken.

Ook worden hypotheken voor panden aangevraagd voor eigen bewoning, terwijl de koper in werkelijkheid niet van plan is om er zelf te gaan wonen. Hypotheekfraude veroorzaakt veel financiële schade (tientallen miljoenen euro’s per jaar) en gaat vaak samen met andere schadelijke criminaliteitsvormen, zoals hennepteelt, illegale verhuur en witwassen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
johan (6-4-2014 om 14:06)
De nieuwe afspraken gelden voor zeeland en west-brabant. Nou ja, dat blijven er voor onroerendgoed-eigenaren/wietproducenten nog 9 provincies over toch?
Ik (6-4-2014 om 11:54)
@zinloos: lees het nog een keer opnieuw en oordeel nog eens of ik geen gelijk heb.
zinloos (5-4-2014 om 20:03)
@jan je hebt helemaal gelijk!@ik je zit er helemaal naast!stel dat een hypotheekverstrekker je uit je huis gooit,en dat staat onder water(70% van de gevallen)waar ga je de restschuld dan van betalen?geef het antwoord maar,nl sluit de ogen en idd dit gaat een politiestaat worden,en die 1miljard gaat wel mooi op in de economie, wist je trouwens dat als je gepakt word je vermeende winst(zwart)terug gaat in de staatskas!...droom maar lekker verder......
Jac (5-4-2014 om 19:47)
De wiettelers richten nog altijd minder schade aan dan de banken hebben aangericht de afgelopen jaren, met als resultaat de kredietcrisis. De pot verwijt de ketel... Criminaliteit moet je aanpakken, maar vind dat ze hier een beetje doorslaan. Heksenjacht, gewoon legaliseren en je bent van de ellende af, alcohol en sigaretten mogen toch ook, en die richten meer gezondheidsellende aan, dan de Joint....... Ach.....zijn de "heren" weer lekker bezig, ze moeten ook wat te doen hebben.
Cerebrus (5-4-2014 om 16:38)
Ja, want hypotheken worden verstrekt vanuit liefdadigheid, en niet omdat banken gewoon grof geld willen verdienen. Uche uche.
Ik (5-4-2014 om 11:52)
@jan. Je reactie raakt kant noch wal. Wat heeft het onder water staan van een huis met het betalen van je hypotheek te maken?? Dat je huis onder water staat merk je alleen bij de verkoop. Of oversluiten van een hypotheek. Anders is het geen probleem. En er zijn er genoeg die niet gaan telen als er financiele zijn.
Cookie-instellingen beheren