Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Campagne 'Be smart met je phone' van start

Toegevoegd: 26-01-2015, 11.49 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Je leest het (te) vaak: ‘De automobilist raakte door onbekende oorzaak in de berm’. In de provincie Zeeland waren in 2014 maar liefst dertig dodelijke slachtoffers te betreuren. Begin januari ging daarom de campagne 'Be smart met je phone, weersta de verleiding' van start.

De afgelopen drie weken schreven agenten van de verkeerspolitie en de lokale teams negentig bekeuringen uit voor het niet handsfree bellen en werd in een situatie een proces-verbaal opgemaakt voor gevaarlijk verkeersgedrag. In zeven gevallen ging het om beroepschauffeurs. 21 keer werd opgetreden tegen het niet dragen van de autogordel en 1.226 maal tegen overschrijding van de maximum snelheid. Dit zijn twee factoren die een grote rol spelen bij de aard of omvang van letsel bij een aanrijding.

Met de campagne vragen ROVZ, OM en politie aandacht voor de ongevallen en de slachtoffers die vallen in het verkeer. Uit een analyse blijkt dat in 5 tot 25 procent van de ongevallen de bestuurder 'even bezig was met iets anders'. Met dramatische gevolgen. In januari en februari wordt door het team Verkeer en de lokale politieteams extra aandacht besteed aan afleiding in het verkeer. Dat doen zij met een extra campagne ‘afleiding in het verkeer’.

De politieteams treden repressief en preventief op. Met onopvallende politieauto's worden overtreders aangepakt. Er wordt altijd repressief opgetreden tegen niet handsfree telefoongebruik, onvoldoende rechts rijden, over de vluchtstrook rijden en gevaar veroorzaken. Naast een proces-verbaal krijgen bestuurders een folder en een kleine versnapering om de bewustwording ook op een positieve manier te versterken.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Wilfred (26-1-2015 om 12:08)
Gaat de campagne óók gelden voor die zwabberende WhatsApp-ende jongeren op hun fiets? Zij zijn inderdaad de zwakkere verkeersdeelnemers maar af en toe word ik er niet goed van hoe zij zich gedragen in het verkeer. Ook de aanpak van koptelefoons of oordoppen in het verkeer mag wat straffer, ze horen je vaak niet aankomen van achteren met je auto.
Zeeuwse Showride (26-1-2015 om 12:02)
Ik denk dat niet handsfree bellen (ook al is het fout) minder vaak de reden is dan ff een appje versturen of ff op FB kijken. Bizar weer dat er een campange voor moet komen. Want je moet toch een rasmongool 1ste klas zijn om tijdens het autorijden te gaan appen, je heb je focus nodig op het autorijden. Maar nee, ik rij in een auto met ABS, ESP, [Adaptieve] Cruise control, die auto rijdt zichzelf wel ;) en als ik dan toch moet ingrijpen redden alle systemen me wel :) en ik 5 Euro-NCAP sterren. Wie doet me wat.
Gizmo (26-1-2015 om 11:58)
SMARTphones -> STUPIDpeople
Cookie-instellingen beheren