Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 17 km

Betere aanpak hulp verwarde personen

Toegevoegd: 09-02-2015, 13.04 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Politie Zeeland-West-Brabant, Witte Kruis en Emergis tekenen vandaag een convenant over samenwerking bij opvang van en hulp aan mensen met psychische of verslavingsproblemen die overtredingen begaan, overlast geven of hulp nodig hebben.

De afgelopen twaalf jaar is de samenwerking tussen politie, Witte Kruis en Emergis al sterk verbeterd. Toch is er een aantal praktische zaken waarover nog onvoldoende duidelijke afspraken bestaan. Met name op het gebied van bereikbaarheid en beschikbaarheid, insluiting, vervoer en informatie-uitwisseling. "Door de heldere procedureafspraken die nu gemaakt zijn, kunnen ook deze knelpunten teruggebracht worden", aldus een woordvoerder.

Afspraken
Vanaf nu zal er b
innen maximaal twee uur een medewerker van de crisisdienst van Emergis ter plaatse zijn om de politie bij te staan. Mensen in crisis worden door de politie overgebracht naar een geschikte locatie (geen cel) waar zij beoordeeld kunnen worden. Emergis zorgt dat er in Zeeland minimaal één centrale Spoedeisende Psychiatrische Onderzoeksruimte (SPOR) komt.

Het vervoer van verwarde personen is niet bij wet geregeld. Als er sprake is van zorg- en vervoersbehoefte en/of wanneer verpleegkundige begeleiding nodig is, kan voortaan altijd een beroep worden gedaan op het Witte Kruis. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn dat de politie Emergis assisteert bijvoorbeeld bij het tegen de wil van een verward persoon binnengaan van een woning, assistentie in geval van suïcidedreiging of agressie. De politie zal die assistentie verlenen.

Het wordt voor medewerkers van Emergis makkelijker om aangifte te doen over agressie- of geweldincidenten. Relevante gegevens mogen door betrokken partijen worden verstrekt voor zover dit noodzakelijk is voor de directe uitvoering van hun taak in de concrete situatie (het proportionaliteitsbeginsel).

Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt over wat te doen bij vermissing cq. ongeoorloofde afwezigheid uit Emergis. Verder komt er onderlinge kennisuitwisseling door middel van het regelmatig hebben van overleg en het geven van voorlichting.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
? (9-2-2015 om 19:06)
he hallo ervaring, rustig aan he, ik werk namelijk bij Emergis, het is allemaal niet zo MAKKELIJK, en IK kan ook uit ervaring spreken hoor!
Zijn zelf niet helemaal op het juiste pad meer (9-2-2015 om 16:08)
En van het weekend nog op het NOS nieuws over hoe het aantal incidenten explodeert doordat den Haag alles heeft weg bezuinigd. En dan nu zouden de deuren dan wel openstaan ? Desnoods met dwang zullen diegenen waar de zorg is wegbezuinigd geholpen worden. Alles beter dan de schande onder ogen komen. De schande dat we in dit land mensen niet meer helpen, maar aanwijzen als afwijkend en pas later als het kalf lang genoeg onder is gehouden overgaan tot dit soort ontmenselijking en mishandeling.
Spreek uit ervaring (9-2-2015 om 13:43)
Kort samengevat: Emergis en politie mogen met hun "beleid" wel het bloed onder je nagels vandaan halen, want dat is wat ze doen. Maar je mag hier geen enkele reactie op geven of je moet met ze mee. Belachelijk beleid is dit. Beter bekijken ze de situatie en laten ze de persoon in kwestie even met rust en handelen ze dan verder. Want ze handelen enkel naar wat derden over de persoon in kwestie zeggen.Dat ze zo iemand alleen maar kopzieker maken maakt ze niks uit daar houden ze 0 rekening mee. En ik kan het weten ik spreek uit ervaring
Cookie-instellingen beheren