Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

OM: Dodelijk ongeluk door whatsappen

Toegevoegd: 23-04-2015, 13.36 uur - Update: 25-04-2015, 19.47 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Een beetje whatsappen, beetje facebooken terwijl je achter het stuur zit? Moet kunnen. Dat autorijden en het gebruik van een gsm niet kunnen samengaan bewees donderdag op de zitting de 27-jarige vrachtwagenchauffeur S. D. uit het Gelderse Huissen. Die hoorde voor dood door schuld en celstraf van vier maanden en een rijontzegging van twee jaar tegen zich eisen.

Het beloofde een mooie dag te worden, die 8e oktober 2013. Het werd een tragische dag. Op de vluchtstrook van de A58 tussen Goes en Heinkenszand was wegwerker A. Timmermans bezig met het testen van de waterdoorlaatbaarheid van het ZOAB. Zijn werkbus stond op de vluchtstrook. Alamrlichten en zwaailicht aan.

Plotseling knalde D. met zijn truck met oplegger tegen de werkbus en Timmermans overleed kort daarna aan zijn verwondingen. Onderzoek wees uit dat D. vanaf het moment dat hij in zijn vrachtwagen was gestapt hij 94 whatsappjes naar zijn vriendin had verstuurd, al rijdend foto’s met zijn mobieltje had gemaakt, gesurft en daar druk mee bezig was geweest. En waar gingen die whatsappjes over? Over het eten van die avond.

Al socializend was hij met zijn wielen enkele honderden meters ruim op de vluchtstrook gekomen en had Timmermans en zijn wagen niet eens gezien. Op de zitting zei D. Dat hij pas was gaan remmen toen de aanrijding al had plaatsgevonden. Na het ongeval had hij alles op zijn GSM gewist en ontkende hij met zijn mobieltje in de weer te zijn geweest. Door ook de GSM van zijn vriendin uit te lezen ontdekte de politie de (illegale) activiteiten van D. Vier maanden later erkende hij pas met zijn GSM bezig te zijn geweest in plaats van op de weg te letten. Bij zijn vorige werkgever hoorde D. tot de top vijf van de 28 werknemers met verkeersovertredingen.

De raadsvrouw van D. meende dat haar client weinig te verwijten viel omdat hij volgens haar ‘slechts’ gedeeltelijk over de vluchtstrook had greden. Bovendien zou Timmermans zich niet aan de regels hebben gehouden door op de vluchtstrook met zijn werkbus 27 centimeter van de rijweg te gaan staan in plaats van de voorgeschreven 110 centimeter.

Uitspraak over twee weken.

Zie ook:
A58 dicht vanwege dodelijk ongeluk  

Bij nader inzien: In dit artikel stond per abuis niet de juiste naam van de advocaat van D. vermeld
. Het artikel is daarom op 25 april 2015 aangepast.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
beroepschauffer (23-4-2015 om 16:32)
Ik vind dit zo tekenend voor de chauffeurs van tegenwoordig! wij als chauffeurs zien hele dagen de gevolgen van die rot telefoon! Maar een groot gedeelte doet er vrolijk aan mee. Ik hoop dat deze jongen zijn les heeft geleerd, helaas komt de overleden man er niet mee terug... Laat het A.U.B een waarschuwing zijn voor vele!
Mario (23-4-2015 om 16:30)
Nog even en die advocate wil het slachtoffer postuum veroordeeld krijgen omdat hij een paar centimeter verkeerd stond!
Cees (23-4-2015 om 16:12)
Belachelijke strafeis, Nooit meer rijden ,zelfs niet op een brommer en 3 jaar cel. Het feit dat hij heeft geprobeerd te verdoezelen dat hij met z'n smartten aan het werk was is een vorm van ontkenning door deze lage straf zal er nooit bij deze man een schuldbewust zijn ontstaan.
Rene (23-4-2015 om 16:08)
Ik begrijp werkelijk niet dat er advocaten zijn die dit soort zaken willen verdedigen. Als je als chauffeur ontkent, en de geschiedenis van je telefoon wist, ben je heel bewust bezig de boel te belazeren. Dankzij de telefoon van zijn vriendin kon alsnog achterhaald worden van hoe en wat. Te triest voor woorden. En dan het verweer van de advocaat....gaan muggenziften over centimeters. Hallo!! Er is wel een slachtoffer gevallen door wettelijk verboden handelen van een chauffeur., waar zijn de scrupules?
Wesley (23-4-2015 om 16:03)
De laatste alinea: BELACHELIJK Het is toch ook voorgeschreven niet te mogen bellen / whatsappen achter het stuur? Iemand dit aandoen, 'opzettelijk', moet bestraft worden, ondanks diegene 'misschien-niet-100%-volgens-de-regeltjes-goed-stond-geparkeerd'... Belachelijk.
Bert (23-4-2015 om 15:50)
Wat een praat van de raadsvrouw die 110 centimeter is geen verplichting maar een richtlijn soms kan het ook niet anders slechte berm of geleiderail bij korte werkzaamhedenminder minder als een half uur .wel staat er in de wet dat je niet zomaar over de vluchtstrook/pechstrook mag rijden en dan heb ik het nog niet over de telefoon.
Cookie-instellingen beheren