Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Mondkapjesplicht uitgebreid, vaker QR-code en advies 1,5 meter

Toegevoegd: 02-11-2021, 19.07 uur - Update: 02-11-2021, 19.51 uur
Mondkapjesplicht uitgebreid, vaker QR-code en advies 1,5 meter
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Er komt een uitbreiding van de mondkapjesplicht, op meer plaatsen moet een coronatoegangsbewijs worden getoond en het houden van anderhalve meter afstand wordt weer dringend geadviseerd. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt in een persconferentie. De reden is het toenemende aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames.

Aanvullend op de regels die al gelden is nu het dringende advies anderhalve meter afstand te houden om jezelf en anderen te beschermen. Het thuiswerkadvies wordt: werk minimaal de helft van je werktijd thuis. Daarnaast is er een dringend binnenlands reisadvies: Mijd drukte onderweg en reis buiten de spits. Rutte noemde het eigen gedrag cruciaal voor het slagen van de corona-aanpak.

QR-Code
Vanaf 6 november moet op meer locaties het coronatoegangsbewijs worden getoond. Het gaat onder meer om de buitenterassen in de horeca. Afhalen zonder QR-code blijft wel mogelijk. Het coronatoegangsbewijs wordt ook verplicht in casino's en culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen. Verder geldt het ook bij doorstroomevenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Het gaat bijvoorbeeld om kermissen en bepaalde sportevenementen. Voor zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen en evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens wordt een coronatoegangsbewijs ook verplicht.

Voor de georganiseerde amateursport geldt dat een QR-code getoond moet kunnen worden door zowel publiek als sporters vanaf 18 jaar oud en zowel binnen en buiten. Vanaf zaterdag is het dus nodig om een QR-code te kunnen tonen in onder meer de sportschool, bij groepslessen, bij de voetbal en bij het zwemmen. Ook bij georganiseerde kunst- en cultuurbeoefening zoals bij toneelverenigingen en koren wordt het coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Er is een uitzondering voor georganiseerde jeugdactiviteiten tot 18 jaar. Hieronder valt ook de sinterklaasintocht.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of wanneer je een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud hebt. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen. Testen op het coronavirus blijft overigens gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Mondkapjes
Eveneens vanaf 6 november wordt de mondkapjesplicht uitgebreid naar alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties en pretparken. Mondkapjes zijn ook weer verplicht op stations en bij tram- en bushaltes en op luchthavens en in vliegtuigen. Bij verplaatsing in mbo-scholen, hogescholen en universiteiten geldt vanaf zaterdag ook weer een mondkapjesplicht. Als je zit mag het mondkapje af. Bij de uitvoering van contactberoepen moet door zowel klant als dienstverlener weer een mondkapje worden gedragen. Draag je op de genoemde plekken geen mondkapje, dan riskeer je een boete van 95 euro.

Lastige boodschap
Minister-president Mark Rutte noemde het opnieuw invoeren van maatregelen een lastige boodschap. Hij gaf ook aan het belangrijk te vinden dat Nederlanders niet tegenover elkaar moeten komen te staan. Rutte noemde corona een groot probleem wat alleen gezamenlijk opgelost kan worden. Tegelijkertijd gaf hij aan dat iedereen recht heeft op een eigen mening, een vrije keuze en dat niemand buitengesloten mag worden.

Meer maatregelen in voorbereiding
Het kabinet laat weten andere maatregelen voor te bereiden voor als de trend qua besmettingen en ziekenhuisopnames niet wordt gekeerd. "Daar waar nu al voor bezoekers om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, bijvoorbeeld in de horeca, wil het kabinet dat de werkgever ook aan zijn werknemers een coronatoegangsbewijs vraagt. Daarnaast willen we het ook voor werkgevers in andere sectoren mogelijk maken om te kiezen voor coronatoegangsbewijzen. Deze mogelijkheid moet dan ook voor de zorg worden geboden. Zowel voor werknemers als voor bezoekers. En tot slot wil het kabinet het coronatoegangs-bewijs in kunnen voeren op andere plekken waar veel mensen dagelijks bij elkaar komen. Zoals in de niet-essentiële detailhandel. Maar ook in dierentuinen en pretparken. Deze maatregelen moeten specifiek gebruikt kunnen worden in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is", aldus het kabinet. De situatie wordt op 12 november aan de hand van een advies van het Outbreak Management Team (OMT) opnieuw voor de regering beoordeeld.

In de periode tussen 26 oktober 10.01 uur en vanochtend 10.00 uur werden in Zeeland besmettingen, 2 overlijdens en 14 ziekenhuisopnames gemeld. Vandaag werden in de provincie nog eens 256 positieve coronatests gemeld. In onze provincie was op 24 oktober (de datum met de meest recente gegevens) 80 procent van de groep 18 jaar en ouder volledig gevaccineerd. In de groep 12 tot en met 17 ligt het percentage op 56 procent. Meer cijfers vind je in het Coronadashboard.

Later meer

Vragen over het Coronavirus?
Informatie hierover vind je op Thuisarts.nl. Heb je klachten die kunnen passen bij het nieuwe coronavirus? Maak dan een afspraak om je te laten testen. Dit kan via www.coronatest.nl of via het telefoonnummer 0800-1202. Veelgestelde vragen en antwoorden vind je bij het RIVM. Je kunt ook het landelijke informatienummer 0800-1351 bellen.

In ons nieuwsdossier vind je al onze berichten over het Coronavirus (COVID-19) terug.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jan (2-11-2021 om 21:59)
Toch wel een mooi vooruitzicht nu ze gaan inzetten op 1000 ic bedden extra voor de komende jaren. Nee dus! Trappen naar ongevaccineerde terwijl de ziekenhuizen langzaam volstromen met volledig gevaccineerde mensen die er overigens ook niets aan kunnen doen.
Loes (2-11-2021 om 21:03)
Ik heb gelukkig me prikken, ik hoor vanalles maar de meeste zijn echt de ongevaccineerde en die snotterig zijn gewoon men aansteekt voor de corona gedoe hoef je toch ook niet iemand aan te steken blijf lekker thuis en vreet je op...want ik merk dat mensen hun frustratie uiten naar andere mensen...ik heb er geen last van...voel me nog zo vrij als een vogel...ik zeik liever niet.
G. Oorwel (2-11-2021 om 20:32)
Ik ben het hier niet mee eens
zeeuw (2-11-2021 om 20:09)
grote bek bang voor een prikki ik hoop dat deze figuren corona krijgen dat ze moeten vechten voor hun leven laat die maar stikken
Cookie-instellingen beheren