Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Agenten ontslagen na grensoverschrijdend gedrag

Toegevoegd: 03-08-2023, 11.38 uur - Update: 03-08-2023, 11.42 uur
Agenten ontslagen na grensoverschrijdend gedrag
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Twee politieagenten van het basisteam Walcheren zijn ontslagen naar aanleiding van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en oneigenlijk gebruik van vuurwapens. Twee anderen zijn voorwaardelijk ontslagen en naar andere teams overgeplaatst. Eerder namen twee andere medewerkers zelf ontslag, zo heeft de politie bekendgemaakt.


De politieleiding kreeg begin februari 2022 diverse meldingen over grensoverschrijdend gedrag door collega’s. Hierop werd een disciplinair onderzoek opgestart door interne politieonderzoekers. Hierbij kwam naar voren dat "over een langere periode misstanden zijn geweest in een politiebureau van basisteam Walcheren", zo laat de politie vandaag weten.

Volgens de politie werd meerdere keren risicovol omgaan met vuurwapens. "Ook is onrechtmatig gebruik gemaakt van pepperspray en de uitschuifbare wapenstok. Uit onderzoek bleek dat dit laatste (uitschuifbare wapenstok) een uit de hand gelopen manier van oefenen was. Wegens onvoldoende bewijs (gebruik pepperspray) en instructies bij de invoer van de nieuwe wapenstok wordt dit niet aangemerkt als plichtsverzuim. Uiteraard wordt deze manier van oefenen niet meer geaccepteerd."

Binnen het team was volgens de onderzoekers ook sprake van langdurige ongewenste omgangsvormen en seksueel en ander grensoverschrijdend gedrag. Dit ging volgens de politie ver over de grenzen heen en zorgde bij veel medewerkers voor een onveilige werksituatie. ''Denk hierbij aan (vrouw)onvriendelijke en seksistische opmerkingen, alsmede ernstig overschrijdend gedrag", aldus de politie.

De onderzoekers constateerden ook dat in een WhatsApp-groep discriminerende racistische berichten werden uitgewisseld. “Gebleken is dat al deze gedragingen over een langere tijd plaatsvonden. Hierbij hebben medewerkers zich onveilig en onprettig gevoeld, waardoor het werkklimaat binnen het basisteam niet professioneel en onveilig was’, zo stelt de politie.

Gevolgen
Het onderzoek en de besluitvorming over de consequenties nam 1,5 jaar in beslag. Twee voormalige medewerkers namen zelf ontslag in respectievelijk de eerste helft van 2022 en het eerste kwartaal van 2023. De overige vier medewerkers kregen gisteren de definitieve besluiten uitgereikt. Twee medewerkers zijn onvoorwaardelijk ontslagen. Twee andere medewerkers kregen een voorwaardelijk ontslag met een proeftijd van respectievelijk 1 en 2 jaar aangezegd en zijn naar twee verschillende teams buiten Zeeland overgeplaatst.

Nu de definitieve besluiten zijn uitgereikt, komt er volgens districtschef Joost Manusama een einde aan de onzekerheid voor alle betrokken partijen: "Ik ben opgelucht dat dit heftige traject is afgerond. Het gedrag van de medewerkers past absoluut niet waar wij als politie voor staan, namelijk een veilige en inclusieve organisatie. De impact, van de misdragingen en daarna het langdurige onderzoek en besluitvormingsproces, waren voor de betrokkenen groot. Ik heb grote bewondering voor de melders, die zich over een langere periode onveilig hebben gevoeld. Het zijn moedige collega’s, die over hun schroom zijn heengestapt en misstanden hebben gemeld. Wij staan voor een politie waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd moet voelen. Ik ben ervan overtuigd dat we gezamenlijk de weg omhoog hebben gevonden en ik zal mij daar duurzaam voor blijven inzetten. Dit doen we door dit onderwerp en de dilemma’s op de werkvloer beter en vaker bespreekbaar te maken en te begrenzen, te bekrachtigen en te beschermen waar nodig.'


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ineke_Hadaltijdpolitieagentewillenzijn (3-8-2023 om 16:44)
Bekijk het 'ns van de andere kant, stelletje 'tegen-de-politie-trappers' (w.o. Vlissinger) ....... Ga bij jezelf eens te rade wat een politie-agent dagelijks voor ellende op z'n/haar bordje gepresenteerd krijgt door aso's en junks, waaronder moordenaars, autodieven, inbrekers, incestplegers, verkrachters en andere raddraaiers van de bovenste plank. Dan wil je wel 'ns even afkoelen, een borrel (teveel) nemen, populair en/of maf doen om dat allemaal te 'vergeten'. Een politiepersoon vergeet nooit. Wat uiteraard niet goed maakt, dat 'de politie' buiten het boekje treedt. De moedige 'klokkenluiders' wens ik rust in hun werkzaamheden toe.
Peter Quest (3-8-2023 om 16:39)
Vlissinger, het begin is er. Diegene die ons de maat nemen blijken geen haar beter. Nu gaat het om agenten maar wat te denken van BOA`s. die komen net als agenten ook overal mee weg. Of andere ambtenaren. Neem toeslagenaffaire. Ze komen er allemaal mee weg. Ze moeten eens flink puin ruimen. Ik denk dat de bagger bij de overheid te veel is en dat we allemaal ons rot schrikken. Zo hadden we de orgie van Veere. Agenten of agent die ver zijn boekje te buiten ging al het waar is wat de ronde doet. Maar de burgemeester stond er bij en keek er naar. Hoe bizar is dat? Die moet daarvan geweten hebben. Het was een publiek geheim iedereen had het er over in de gemeente Veere. Waar rook is, is vuur. Triest dat ze daar geen onderzoek naar doen.
VdVonck (3-8-2023 om 16:01)
Lijkt wel een kopie van een eerder nieuwsbericht. Zelfde eenheid, zelfde feiten! Helaas is dit bij de Politie tegenwoordig gewoon normaal. Straalt geen gezag uit, haantjesgedrag, popiejopie mannetjes die denken alles te kunne maken. Tijd geleden liep er eentje te zwaaien met een Politiepas tijdens het stappen etc
Ad Jonkers (3-8-2023 om 15:43)
Twee onvoorwaardelijk ontslagen, twee voorwaardelijk met proeftijden en overplaatsing naar teams buiten Zeeland. En dan nog twee die zelf ontslag hebben genomen. Begin te begrijpen dat de personele problemen bij de politie zo structureel worden. Afgezien daarvan, grensoverschrijdend gedrag met wapens (in welke vorm dan ook) is niet goed te praten, dat geldt natuurlijk ook voor de vrouwonvriendelijke, seksistische en racistische opmerkingen. Het is nogal een waslijst. Dat een onderzoek 1,5 jaar moet duren kan ook een punt van discussie zijn. Al met al, kwesties waarbij alleen maar verliezers zijn.
Peter Quest (3-8-2023 om 15:10)
En wat met diegene die al met pensioen zijn? Die ontlopen straf? Als politie en justitie lef hebben gaan ze die ook vervolgen. Inwoners van de gemeente Veere kunnen er zo eentje aanwijzen. Het is een publiek geheim dat deze agent onschuldige burgers liet vervolgen die er iets van vertelde of als die met de vrouw van iemand vreemd ging. Zelfs met slachtoffers dook die het bed in. Kon en mocht allemaal. De orgie van Veere. Daar besteden ze dan maar geen aandacht aan. Over de gevolgen als scheidingen gaan we het maar niet hebben. Er worden nu agenten ontslagen die minder op hun geweten hebben. Dat is niet rechtvaardig als oud collega agenten er ondanks pensioen wel mee weg komen. Toch?
@ john (3-8-2023 om 15:09)
Ja, je foute vriend waar je eigenlijk niets mee te maken moet of wil hebben. Idem heel de overheid die zich als grootste en machtigste criminele organisatie van die land voortdoet.
Cookie-instellingen beheren