Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
16 files van totaal 54 km

Amerikaanse legerdivisie gebruikt Vlissingse haven

Toegevoegd: 18-10-2023, 17.19 uur
De Amerikaanse divisie wordt ondersteunt door het Nederlandse leger.
De Amerikaanse divisie wordt ondersteunt door het Nederlandse leger.
© Foto: Defensie
Door: Eugène Harthoorn

NIEUWDORP – Het overslagterrein in havengebied Vlissingen-Oost is sinds 6 oktober een tijdelijk militair object. In de haven is gisteren een schip met de Amerikaanse helikopterbrigade aangekomen.


Nederlandse militairen ondersteunen sinds vandaag de verplaatsing van de 1st Infantry Division Combat Aviation Brigade. Ongeveer 1.400 voertuigen en containers rijden via Nederland naar Duitsland, Letland en Polen. Ook vliegen er zo’n 55 Chinook- en Black Hawk-transporthelikopters en Apache-gevechtshelikopters via Vliegbasis Woensdrecht naar hun eindbestemming. Het schip met de Amerikaanse helikopterbrigade is gisteravond aangekomen in de haven van Vlissingen. Vandaar gaat het materieel verder over de weg en in de lucht.

Om dit transport mogelijk te maken neemt Defensie, op verzoek van Amerika, gastlandsteun voor haar rekening. Bij dit zogenoemde Host Nation Support (HNS) zijn zo’n 75 Nederlandse militairen betrokken om het transport te ondersteunen. Nederland speelt als ‘gateway to Europe’ een belangrijke rol op het gebied van militaire verplaatsingen in Europa. Dat komt door de strategische ligging, goede infrastructuur en kennis op het gebied van logistiek.

Ongeveer 300 Amerikaanse militairen begeleiden al het vliegend en rollend materieel en maken het in de haven van Vlissingen gereed om te verplaatsen. Het overslagterrein in Vlissingen is sinds 6 oktober aangewezen als tijdelijk militair object. Met hondenteams controleren bewapende militairen van de landmacht en de marine het havengebied onder meer op explosieven, ook onder water. Ook bewaken zij het gebied. De Defensie Verkeers- en Vervoersorganisatie speelt eveneens een rol in de haven en neemt het transport van het Amerikaanse materieel voor haar rekening. De luchtmacht coördineert en begeleidt de helikopters naar hun bestemmingen.

Tussen 20 november en 15 december gaat eenzelfde hoeveelheid voertuigen, containers en helikopters terug naar Amerika. Dat materieel behoort tot de 3rd Infantry Division Combat Aviation Brigade. Die gaat dan naar Vlissingen voor verscheping naar de thuisbasis in Georgia.

De Combat Aviation Brigade van de 3rd Infantry Division maakte 9 maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa. Die is daar als reactie op de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. De Amerikaanse helikopterbrigade trainde in Duitsland, Polen en Letland met NAVO-partners. De brigade wordt afgelost. De gehele operatie duurt tot 24 december.

 


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren