Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
49 files van totaal 155 km

Gerechtshof: 'Mantelzorgers' moeten half jaar de cel in

Toegevoegd: 19-12-2023, 12.19 uur - Update: 19-12-2023, 12.42 uur
Gerechtshof: 'Mantelzorgers' moeten half jaar de cel in
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag zowel de 48-jarige Oost-Souburger V. de R. als zijn echtgenote F. W. (46) veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf. Het Hof vindt bewezen dat het stel jarenlang de bejaarde en dementerende 'Ko' uit Middelburg heeft bestolen van grote sommen geld. Het duo trad voor Ko op als mantelzorger.


De bejaarde man was een bekende van de vader van W. Toen deze vader overleed, kwam het echtpaar met de bejaarde man in contact. In het begin deden zij zo nu en dan boodschappen en klusjes voor hem. In de loop van de tijd namen deze activiteiten toe. W. deed ook de administratie van Ko, waardoor het stel volledig inzicht in en de totale controle over de financiën van de man kreeg.

Van maart 2013 tot en met oktober 2015 werden er door het echtpaar grote geldbedragen opgenomen van de bankrekeningen van de bejaarde man. Wekelijks namen zij 1.000 euro contant geld op, om deze aan Ko te geven. De uitgaven van het echtpaar en hun vermogensgroei wezen erop dat zij contante inkomsten hadden. Onduidelijk is waar die vandaan kwamen. Het hof leidt hieruit af dat zij de contante geldbedragen van de bejaarde man hebben gestolen. Ook maakte de vrouw de handtekening van de bejaarde man na bij bankoverschrijvingen van zijn rekening voor haar Marktplaatsaankopen.

Het slachtoffer was door zijn leeftijd en gezondheidsklachten, vooral dementie, steeds meer afhankelijk van zijn 'mantelzorgers'. Het hof vindt dat zij hun positie als mantelzorger ernstig hebben misbruikt voor hun eigen financiële gewin. Het hof verwijt de verdachten dan ook dat zij geen verantwoordelijkheid hebben genomen en niet inzien hoe fout zij handelden.

Tegen beiden was een jaar celstraf geëist, gelijk aan de eerder door de rechtbank opgelegde straf. Het hof heeft een lagere straf opgelegd dan de rechtbank, omdat niet bewezen is dat de twee als mantelzorgers opzettelijk de gezondheid van het slachtoffer hebben benadeeld.

Het hof vindt voor beide verdachten een gevangenisstraf van 9 maanden passend. Maar bij de rechtbank en in hoger beroep is de redelijke termijn voor afdoening van de strafzaak fors overschreden. Daarom verkort het hof de straf met 3 maanden. Beide verdachten krijgen dus een celstraf van 6 maanden. Er loopt ook nog een ontnemingszaak van 196.343 euro in hoger beroep. Die zaak wordt later afzonderlijk behandeld.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mantelzorg (19-12-2023 om 16:54)
Half jaar zitten om misschien wel een €ton achterover te drukken. Een normaal mens verdient dit niet met werken. Rare uitspraak.gevangenisstraf kost de gemeenschap nog geld ook.
Ad Jonkers (19-12-2023 om 15:40)
Een idioot belachelijke straf. Het falen van het Nederlandse rechtssysteem is overduidelijk. Teveel rechters van D66-signatuur zorgen al jarenlang voor dit soort eisen. Zo spoedig mogelijk deze softe rechters vervangen door capabele mensen. Wordt tijd dat dit land weer een gezond strafsysteem krijgt zonder inmenging van zogenaamde "Sociaal-Democraten". En dan het belachelijke argument dat de straf word verminderd vanwege de te lange duur van de procedure. Ook weer typisch iets voor Nederland. Weg met deze rechters en het vooringenomen O.M..
kees (19-12-2023 om 13:57)
schandalig zulke mensen iemand zo uitbuiten en net doen of je neus bloed straf is te laag want ze zullen wel heel zielig zijn
een Moeder (19-12-2023 om 13:27)
Bizar terwyl de oude man jaren bestolen is en deze ontzaglyke oplichters krygen een lees ik het goed??? 6 maanden gevangenisstraf . ik begryp hier in nederland nergens niks meer van . die arme oude man zoo behandeld ik heb er geen woorden voor vreselyk.
john (19-12-2023 om 13:06)
Een koppel heeft dat bij mijn Moeder ook gedaan ,gelukkig kwam ik er op tijd achter en heb toen de directrice van het bejaarden huis gewaarschuwd ,want ze kwamen met meerdere meestal demente inwoners van dat bejaarden huis
M@rk (19-12-2023 om 13:01)
"Tegen beiden was een jaar celstraf geëist, gelijk aan de eerder door de rechtbank opgelegde straf. Het hof heeft een lagere straf opgelegd dan de rechtbank, omdat niet bewezen is dat de twee als mantelzorgers opzettelijk de gezondheid van het slachtoffer hebben benadeeld." Volgens een ouder artikel: "De politie trof het slachtoffer in erbarmelijke toestand aan, sterk vervuild en verwaarloosd. De agenten die ter plaatse kwamen: "In onze carrière bij de politie hadden wij zelden een dergelijk verwaarloosd huis gezien"." Ik weet niet wat er nog meer te bewijzen valt? Je laat 'm toch gewoon opzettelijk aan z'n lot over want anders zijn het huis en de bewoner niet zwaar verwaarloosd.
Cookie-instellingen beheren