Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
45 files van totaal 152 km

'Handsfree bellen ook erg gevaarlijk'

Toegevoegd: 18-08-2010, 11.40 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Er komt een nieuwe campagne om mensen te wijzen op de gevaren van handsfree bellen. 'Handheld bellen is nóg gevaarlijker, maar ook al bel je handsfree, dan nog ben je minder alert', zo is de insteek.


Uit verschillende studies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zou zijn gebleken dat autorijden met de beide handen vrij bijna net zo gevaarlijk is als het rijden met één hand doordat de andere een mobiele telefoon moet vasthouden. Bellen in de auto zou, al dan niet handsfree, bovendien gelijk staan aan het rijden met een borrteltje op. Het is even gevaarlijk als rijden met een alcoholpromillage van 0,8.

Door het bellen zouden mensen minder snel kunnen remmen en ook minder zicht hebben op de verkeerssituatie omdat ze bijvoorbeeld snel verkeersborden over het hoofd zien. Het ongevalsrisico ligt twee tot negen keer hoger. Reden voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat om een nieuwe campagne te starten. Vanaf half september worden weggebruikers er op gewezen dat het gebruik van mobieltjes, navigatiesystemen en tv-schermen in auto's het risico op een ongeluk vergroten.

Een algeheel verbod hierop zou volgens het ministerie niet te handhaven zijn. Toch wil men het probleem flink aan de kaak gaan stellen. Of dat ook daadwerkelijk resultaat heeft is maar de vraag want volgens de onderzoekers van de SWOV past niet iedereen die zich (beter) bewust is van bepaalde risico's zijn of haar gedrag ook daadwerkelijk aan.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Christien (18-8-2010 om 19:24)
Wat een bemoeizucht allemaal ik denk nu in wat voor land leven wij DE mensen zijn allemaal niet jovel in hun hoofd wat gaan die sukkels nog allemaal verzinnen doe jullie werk en bemoei je niet overal mee, wat een land waar wij in leven
Marja (18-8-2010 om 19:17)
Je ziet mensen die totaal geen afleiding in de buurt hebben (pratende mensen, telefoon etc. etc.) ook al als zombies rondrijden. Is het niet beter om helemaal met autorijden te stoppen. Geen risico's meer, en het milieu is er ook bij gebaat. Busje komt zo!
Blossom (18-8-2010 om 18:47)
Beter handsfree bellen dan met je gsm gewoon bellen, dat vind ik wel gevaarlijk.Fietsers aanpakken die met een gsm bellen, die zijn pas gevaarlijk bezig, ze slingeren zo voor je auto. We moeten van de Duistere Macht af, die bepalen wat je wel en niet mag doen.
Ad (18-8-2010 om 17:02)
Eerst heel nederland aan de carkit en dan straks niet meer handsfree mogen bellen... Eerst examen doen met navigatie en het dan verbieden... Vervolgens niet meer roken, geen radio, niet praten, ten aller tijde 2 handen aan het stuur en wat nog meer???? Het moet hier niet nog idioter worden zeg!
Zeeuwsmeisje (18-8-2010 om 15:27)
Je kunt mopperen en zeuren wat je wilt maar je bent afgeleid jij zal maar degene zijn met een paar kids op de achterbank die zo iemand tegenkomt en het gaat fout door zoiets,dan praat je wel anders
Miranda (18-8-2010 om 15:24)
Met andere zaken bezig zijn in de auto, dan behalve met met autorijden bezig zijn is gevaarlijk,alleen belangrijke zaken kan men handsfree bellen maar lul gesprekken zijn het vaak nog ook,,de polite is opgeleid en moeten kunnen comminiceren,er vele mensen kunnen geen twee dingen tegelijk.
Cookie-instellingen beheren