Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

'Handsfree bellen ook erg gevaarlijk'

Toegevoegd: 18-08-2010, 11.40 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Er komt een nieuwe campagne om mensen te wijzen op de gevaren van handsfree bellen. 'Handheld bellen is nóg gevaarlijker, maar ook al bel je handsfree, dan nog ben je minder alert', zo is de insteek.


Uit verschillende studies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zou zijn gebleken dat autorijden met de beide handen vrij bijna net zo gevaarlijk is als het rijden met één hand doordat de andere een mobiele telefoon moet vasthouden. Bellen in de auto zou, al dan niet handsfree, bovendien gelijk staan aan het rijden met een borrteltje op. Het is even gevaarlijk als rijden met een alcoholpromillage van 0,8.

Door het bellen zouden mensen minder snel kunnen remmen en ook minder zicht hebben op de verkeerssituatie omdat ze bijvoorbeeld snel verkeersborden over het hoofd zien. Het ongevalsrisico ligt twee tot negen keer hoger. Reden voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat om een nieuwe campagne te starten. Vanaf half september worden weggebruikers er op gewezen dat het gebruik van mobieltjes, navigatiesystemen en tv-schermen in auto's het risico op een ongeluk vergroten.

Een algeheel verbod hierop zou volgens het ministerie niet te handhaven zijn. Toch wil men het probleem flink aan de kaak gaan stellen. Of dat ook daadwerkelijk resultaat heeft is maar de vraag want volgens de onderzoekers van de SWOV past niet iedereen die zich (beter) bewust is van bepaalde risico's zijn of haar gedrag ook daadwerkelijk aan.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jac op reis (19-8-2010 om 00:44)
Navigatie systeem gevaarlijk? Een kaart op het stuur is / was toch veel beter!!!!!! , En is er wetenschappelijk onderzoek nodig om te bepalen dat elke afleiding door bv handsfre bellen, de aandacht van het rijden afleid!!!.De chauffeur is en blijf degene die verantwoordelijk is. Veilige reis
Jos (18-8-2010 om 23:23)
Deze belachelijke regeltjes worden telkens weer verzonnen door ambtenaren die zonodig voor hun eigen werkverschaffing moeten zorgen, want anders zijn/worden ze overbodig.
Zwijgertje (18-8-2010 om 23:01)
Net zo.n carkit aangeschaft blijk dit levensgevaarlijk te zijn. Hoe moet dat als er mensen in de auto mee rijden,MOET IK DAN MAAR MIJN MOND HOUDEN EN M'N OREN DICHTSTOPPEN!! dat is toch exact het zelfde,daar kan je ook door worden afgeleid. JE KAN OOK TE VER DOORDRAVEN MET VAN ALLES
Dennis (18-8-2010 om 22:47)
Je mag wel je bikini lijn bijwerken, lunch op eten,tanden poetsen,kaart lezen en keiharde muziek luisteren. dingen maar handheld bellen, dan gaan ze eerst zitten te zeuren dat met de gsm in de hand bgevaarlijk is en nu IS handsfree NOG gevaarlijker, wat mag nog wel?good bij holland, see you in hell
Middelburger (18-8-2010 om 22:04)
@Marja: En hoe wil je dan op een plaats komen die niet op 15 minuten fietsen ligt. Bovendien, als het verboden is auto te rijden zitten al die mensen met hun auto. Die krijg je aan de straatstenen niet verkocht. Autorijden afschaffen is geen goed idee. Handsfree is toch altijd beter dan handheld.
Pffff (18-8-2010 om 21:54)
Straks mag je niet eens meer praten met iemand die bij je in de auto zit! is in principe net zo afleidend als het lullen tegen een carkit lijkt mij! dit is gewoon pure bemoeizucht van een paar dikbetaalde ambtenaren die niks beter te doen hebben dan deze onzin verzinnen!
Cookie-instellingen beheren