Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

'Handsfree bellen ook erg gevaarlijk'

Toegevoegd: 18-08-2010, 11.40 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Er komt een nieuwe campagne om mensen te wijzen op de gevaren van handsfree bellen. 'Handheld bellen is nóg gevaarlijker, maar ook al bel je handsfree, dan nog ben je minder alert', zo is de insteek.


Uit verschillende studies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zou zijn gebleken dat autorijden met de beide handen vrij bijna net zo gevaarlijk is als het rijden met één hand doordat de andere een mobiele telefoon moet vasthouden. Bellen in de auto zou, al dan niet handsfree, bovendien gelijk staan aan het rijden met een borrteltje op. Het is even gevaarlijk als rijden met een alcoholpromillage van 0,8.

Door het bellen zouden mensen minder snel kunnen remmen en ook minder zicht hebben op de verkeerssituatie omdat ze bijvoorbeeld snel verkeersborden over het hoofd zien. Het ongevalsrisico ligt twee tot negen keer hoger. Reden voor het ministerie van Verkeer en Waterstaat om een nieuwe campagne te starten. Vanaf half september worden weggebruikers er op gewezen dat het gebruik van mobieltjes, navigatiesystemen en tv-schermen in auto's het risico op een ongeluk vergroten.

Een algeheel verbod hierop zou volgens het ministerie niet te handhaven zijn. Toch wil men het probleem flink aan de kaak gaan stellen. Of dat ook daadwerkelijk resultaat heeft is maar de vraag want volgens de onderzoekers van de SWOV past niet iedereen die zich (beter) bewust is van bepaalde risico's zijn of haar gedrag ook daadwerkelijk aan.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marco (19-8-2010 om 10:26)
Ik zie soms ook met mooie warme dagen, dat ze met hun arm uit de raam zitten en met de gedachten ergens anders zijn. Maar wie zeg dat, hoe weten hun in gods naam dat wij met onze gedachten ergens anders zitten als we bellen e.d. Ieder persoon is anders. En inderdaad strax mag je niet samen praten.
Teo (19-8-2010 om 09:10)
Wat een onzin, handsfreebellen gevaarlijk? Is gewoon praten met inzittende dan ook gevaarlijk? Wie zoiets verzint moet ander werk gaan zoeken. TV scherm alleen achterin. Navigatisystemen daar is het op de weg juist veiliger door geworden, men rijdt doelbewuster op zijn/haar bestemming af.
Peter (19-8-2010 om 08:33)
Wat een gezeur allemaal, de telefoon leid niks af, ik denk dat een tom tom gevaarlijker is, of een laptop waar de vetnekken mee rondrijden. En een paar kids die zitten te janke op de achterbank leid niet af zeker. Als iedereen zich aan de regels houd gebeurd er ook niks,
Mika (19-8-2010 om 03:29)
Uhuh.... en die campagne bestaat uit: posters NAAST de weg en matrix-teksten BOVEN de weg............ dus proberen teksten te lezen leidt je blik dan niet af van het verkeer????? RARE jongens die V&W-ambtenaren!!!!
Jan D (19-8-2010 om 01:15)
Waarom moet er perse gebeld worden in een auto? Is iedereen zo "belangrijk?" Zet de auto aan de kant als je dringend moet bellen, of luister je VoiceMail uit als je thuis bent en bel terug. Hou je aandacht bij je stuur, je rem, het gas, en observeer je mede-weggebruikers!! Scheelt een hoop ellende
Bruenaar (19-8-2010 om 00:53)
Weet je wat ze moeten verbieden!?!?! Mac Donalds... kom ik van de week uit de Mac Drive met een Colaatje tussen mn benen en een frietje in mn hand en ondertussen een hamburger etend op de snelweg gaan ze zomaar out of the blue remmen!!!! Klap ik er toch bijna op!! Ging maar net goed.. Maar dat mag.
Cookie-instellingen beheren