Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

KNRM neemt afscheid van reddingboot

Toegevoegd: 25-11-2011, 20.20 uur
Door: Manfred Berrevoets
MIDDELBURG - Na 24 jaar trouwe dienst en ruim 700 reddingsacties neemt de KNRM station Neeltje Jans afscheid van de reddingsboot Harder.

 Na de recente doop van haar vervanger, reddingboot Fred, kon de Harder eindelijk met pensioen. Donderdag werd ze overhandigd aan de directie van het hoofdkantoor in IJmuiden. Twee opstappers van het eerste uur waren de aangewezen personen om deze historische tocht naar IJmuiden met de Harder te maken.


Eén van die opstappers is nog altijd actief als vervangend schipper en de ander houdt zich bezig met de PR van het station. De Harder lag in de binnenhaven van Neeltje Jans in drijvend botenhuis L.L. Bergsma en kwam vooral in actie voor problemen op de Oosterschelde.

De vaareigenschappen van de Harder waren zo goed, dat de Harder bijna als voorbeeld diende voor diverse boten in diezelfde klasse die na die tijd zijn gebouwd. Met gemengde gevoelens maakte de bemanning zich donderdag klaar voor vertrek. Enerzijds was er het besef afscheid te nemen van een trouwe kameraad, anderzijds het vooruitzicht van het varen langs de kust richting IJmuiden met tussenstop Scheveningen voor een warme kop koffie.

Na ongeveer 3 uur varen kwam de Harder aan in IJmuiden nam Roemer Boogaard, directeur van de KNRM, de sleutels in ontvangst. Voor de bemanning van Neeltje Jans het einde van een mooi hoofdstuk in haar geschiedenis.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Renata (28-11-2011 om 00:38)
Dit jaar mee geweest met de Harder tijdens de Reddingbootdag, heel bijzonder. Kan me voorstellen dat dit toch een bijzonder afscheid is voor de mensen v.d. KNRM. Beste Kees, super dat jij hem ook weg heb gebracht :-)
Jan de Koning (26-11-2011 om 02:02)
Zeker met gemengde gevoelens afscheid nemen van een boot met zeer bijzondere eigenschappen maar ook een bijzondere geschiedenis. Zeker voor Luuk en Kees die deze tocht mocht meemaken een bijzonder moment.
Cookie-instellingen beheren