Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
11 files van totaal 33 km

Tips om kinderen niet kwijt te raken

Toegevoegd: 23-07-2013, 22.45 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Reddingsbrigade Nederland heeft de handen overvol aan het zoeken naar vermiste kinderen. Dit seizoen zijn er al honderden kinderen zoek geraakt. En dat is vaak te voorkomen, zo meent de reddingsbrigade.


Op de drukke stranden en in recreatiegebieden, raken veel ouders of begeleiders hun kinderen snel uit het oog. De Reddingsbrigade vraagt hen daarom om goed op te letten en geeft tien tips die kunnen helpen om veilig van het water te kunnen genieten.

1. Let voortdurend op uw kinderen. Ze kunnen spelenderwijs in een oogwenk uit zicht raken. Doe ze een 06-polsbandje om met hun naam en uw telefoonnummer, zodat ze snel herenigd kunnen worden als ze worden aangetroffen. Zorg dat uw mobiele telefoon is opgeladen en check of u voldoende bereik heeft. Laat u niet teveel afleiden door elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en portable games; zorg dat altijd 1 ouder/begeleider permanent van dichtbij toezicht houdt.

2. Ga alleen het water in op plaatsen waar gekwalificeerde Lifeguards van de Reddingsbrigade toezicht houden. Er kan dan indien nodig snel hulp verleend worden. Volg hun aanwijzingen op, bijvoorbeeld om uit de buurt te blijven van muien in zee.

3. Blijf in het water op een armlengte afstand van kinderen, zeker als ze nog geen of onvoldoende diploma’s hebben. Ga niet dieper te water dan de knieën van het kind. Een klein kind dat omvalt en onder water komt, reageert zelf soms niet op die situatie en is volledig van u afhankelijk.

4. Gebruik in zee of water met stroming geen vlinderbandjes of ‘vleugeltjes’ bij uw kind in verband met de invloed van de wind, stroming en golfslag. In stilstaand water en zwembaden kunt u deze juist wel gebruiken.

5. Laat kinderen niet van bruggen, kades of andere bouwwerken springen die daar niet voor bedoeld zijn. Dit is verboden en levensgevaarlijk.

6. Ga niet varen met een band of ander drijfmiddel achter een boot. Dit is alleen op specifieke plaatsen toegestaan en verder verboden en levensgevaarlijk.

7. Spreek een herkenbaar punt af, voor als je elkaar kwijt raakt, bijvoorbeeld een strandtent of verdwaalpaal met herkenbare kinderafbeelding.

8. Kind kwijt? Waarschuw direct de reddingsbrigade en begin met zoeken. Een verdwaald kind loopt meestal eerst met de zon in de rug weg. Meisjes met lange haren lopen echter vaak tegen de wind in. Is uw kind terecht? Wordt niet boos op het kind, maar wees blij het weer te zien en troost uw kind indien nodig.

9. Smeer goed in met zonnebrand en herhaal dit regelmatig. Dit voorkomt verbranding en verkleint daarmee de kans op huidkanker.

10. Hou rekening met een weersomslag, dit kan soms erg snel gaan. Informeer daarnaar bij de plaatselijke Reddingsbrigade en volg hun advies op, bijvoorbeeld als ze mensen vragen het water te verlaten in verband met een naderend onweer.

Zie ook:
Zoekacties naar vermiste kinderen (21-07-2013)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
R (24-7-2013 om 19:24)
Ik kreeg vroeger als we de drukte ingingen altijd een soort tuigje om mijn borst en dan zat ik gewoon aan een lijn. Kon ik nooit ver weg. En nee, ik heb daar geen trauma aan over gehouden of vreemde neigingen. En geen slechte herinneringen aan ouders die ik kwijt was ook dus. Goed idee toch?
Ilona (24-7-2013 om 17:11)
Maak 's ochtends een foto met je smartphone van je kind. Heb je altijd een recente foto met gelijk de kleding er op
Strandganger (24-7-2013 om 16:52)
Wij gebruiken armbanje met gps tracker erin werkt altijd
Moeder (24-7-2013 om 16:43)
Gewoon op je kinderen letten lijkt mij, deden mijn ouders vroeger ook, maar tegenwoordig moet men wel de social media bijwerken op het strand natuurlijk onder het mom "het is hier fantastisch"
Patrick d l R (24-7-2013 om 12:52)
@Martine Wat als alle ouders kiezen voor een oranje pet ? ;)
Martine (24-7-2013 om 00:19)
Geef je kind een felgekleurde pet op ,,dan is hij heel herkenbaar .Er zijn zoveel blonde kopjes ;-)
Cookie-instellingen beheren