Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Jonge daders: Spijt van brute overval

Toegevoegd: 17-07-2014, 21.22 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De tranen sprongen donderdag de 19-jarige K. R. uit Hulst in de ogen toen hij hoorde dat officier van justitie W. Suijkerbuijk een celstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen hem eiste. R. stond voor de rechter vanwege zijn rol bij de gewapende overval op het Hulsterse filliaal van de Schoenenreus in februari.

R. zag vandaag het doemscenario al voor zich. Alles wat hij had opgebouwd naar de knoppen. En dat omdat hij zo stom was geweest om zijn twee minderjarige vrienden (elk 17) uit Hulst en Sint-Jansteen te helpen bij de overval op de schoenenwinkel. Hij wilde snel wat geld verdienen en had nooit gedacht dat het er zo gewelddadig aan toe zou gaan. Evenmin had hij over de gevolgen voor de slachtoffers nagedacht.

Datzelfde gold ook voor zijn medeverdachten, waarvan de jongste veel geweld had gebruikt, nog maar net voor het hekje van de rechtbank zat en overduidelijk liet weten dat-ie veel, heel veel spijt had van wat hij had gedaan. De rechtbank houdt daar ook meestal rekening mee. Tegen de twee minderjarigen, waarvan de zaak voor een deel achter gesloten deuren werd behandeld, werd jeugddetentie van 20 en 18 maanden gevorderd. Ook moet het trio een schadevergoeding betalen.

Op de bewuste 9e februari stoven de twee jongsten met bivakmuts en vuurwapens de Schoenenreus binnen. Een weekendhulp kreeg een klap met het pistool en een 16-jarige meisje dat eveneens als hulp in de winkel werkte werd tegen een schoenenrek gesmeten. Vervolgens kreeg ze een vuurwapen tegen haar slaap gedrukt en werd ze aan haar haren naar de kassa gesleept om die open te maken.

En passant loste deze dader nog een schot, maar dat was volgens hem per ongeluk gebeurd. De jongeman uit Sint-Jansteen duwde zijn geweer tegen de rug van de bedrijfsleidster en dwong haar de kluis open te maken. Bezoekers lagen plat op de grond en ouders beschermden hun kinderen door over hen heen te gaan liggen of er een jas over te doen. Met 400 euro uit de kassa en nog eens 3.760 euro uit de kluis verlieten de twee de winkel. Ze stapeten in de auto van R. en reden naar het Belgische Sint Niklaas.

Omdat hijzelf er nog te klein voor was, liet de jongste een maatje een groot deel van het geld vergokken in een casino. De andere twee overvallers maakten het geld gewoon op. Dat ze de Schoenenreus hadden uitgezocht lag voor de hand: er was geen camerabewaking.

"Ik sta verbaasd over het gemak waarmee ze de overval hebben gepleegd", zei Suijkerbuijk. "Ze hebben zich geen moment bekommerd over de gevolgen van hun daden. Het lijken wel professionals. Alles moet snel. Naar binnen, pistool tegen het hoofd, geld pakken en wegwezen." Naast de geëiste straf had Suijkerbuijk toch nog wel een 'goed woord over' voor K. : "K is anders dan de twee andere verdachten. Hij neemt tenminste zijn verantwoordelijkheid."


Uitspraak over twee weken.

Zie ook:
- Nog vier arrestaties overval Hulst (12-03-2014)
Nieuwe arrestatie overvalszaak Hulst (28-02-2014)
Jongen vast voor overval Schoenenreus (12-02-2014)
Nieuw signalement overvallers Hulst (10-02-2014)
Gewapende overval op schoenenzaak (09-02-2014)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marco (18-7-2014 om 13:10)
En bedankt voor de tip trouwens... Ik heb geen rijbewijs, dan ga ik ook eens roekeloos rijden en wie dan ook omver rijden en daarna gaan janken als een kind en zeggen dat ik spijt heb voor minder straf. Als het dan zo makkelijk gaat. Maar owee als je een middelvinger opsteek en een grote mond geeft krijg je zwaardere straf. (Dan klink ik maar overdreven)
Frans1 (18-7-2014 om 10:39)
Berouw komt na de zonde.Voor mij geen reden voor strafvermindering.Ik zou er ook spijt van hebben als ik gepakt was.
Piet (18-7-2014 om 10:38)
Het verhaal van de Officier begon goed. Echter, de dader betuigde spijt, de rechter zal hierin meegaan.
Mark (18-7-2014 om 09:57)
If you cant do the Time then dont do the Crime
piet (18-7-2014 om 09:13)
Deze overval is van tevoren goed uitgedacht en daarom lariekoek wanneer ze zeggen dat ze spijt hebben. Men heeft spijt van het feit dat ze gepakt zijn en de consequenties nu moeten dragen. Wanneer rechters hierin meegaan, en dat gebeurt, is de rechtspraak een lachertje. Krokodillentranen tevoorschijn toveren en proberen je zielig voor te doen. Ze zouden de hoogste straf mogelijk moeten krijgen, alleen maar als afschrikmiddel voor in de toekomst. Ik hoop dat wanneer jullie ooit nog eens zoiets doen dat je de verkeerde tegenkomt, want ook dat kan gebeuren!!
willem77 (18-7-2014 om 07:54)
te lage straffen--zeker voor de 19 jarige: als zijnde volwassen had hij beter moeten weten EN moeten nadenken. die tranen? alleen bedoeld om minder straf te krijgen. die 2 jongeren: hebben een volwassen daad gepleegd--straf ze dan als volwassenen. de schadevergoeding zal nooit het trauma vervagen of doen vervagen bij de werknemers van de schoenenzaak. ze staan nu binnen een jaar weer buiten. ooit werd mijn brommer gestolen--later bij de rechtszaak hoorde ik de moeder tegen de 2 daders zeggen: "flink huilen en zeggen dat je spijt hebt--dan krijg je minder straf." schade aan mijn brommer werd niet vergoed want er was geen bewijs dat die 2 de schade hadden veroorzaakt. ze kregen een zware waarschuwing van de edelactbare..
Cookie-instellingen beheren