Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Eis: 152.500 euro boete tegen Yara Sluiskil

Toegevoegd: 16-11-2015, 20.43 uur
Door: Manfred Berrevoets

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Middelburg een boete van in totaal 152.500 euro geëist tegen Yara Sluiskil BV. Het bedrijf heeft volgens het OM niet alles gedaan om een zwaar ongeval - waarbij een monteur brandwonden opliep- te voorkomen. Daarnaast heeft Yara in maart 2012 en in januari 2014 in strijd met de vergunning afvalwater geloosd op het kanaal van Gent naar Terneuzen. Aan de lozing in maart 2012 ging een ongewoon voorval vooraf en dat is niet gemeld aan het bevoegd gezag.


Het arbeidsongeval vond plaats op 15 juli 2013. Een monteur die onderhoudswerkzaamheden uitvoerde liep brandwonden op, omdat er door een onbekende oorzaak ammoniaksmelt van 160 graden uit een mengvat spoot. Hij droeg geen beschermende kleding, wat wel had gemoeten en waar Yara als BRZO-bedrijf op had moeten controleren.

Daarnaast werd de ruimte waarbinnen het ongeval plaatsvonden gebruikt als sluiproute, waardoor er regelmatig mensen door de ruimte liepen die niet alleen niet de juiste beschermende kleding droegen, maar die er ook niets te zoeken hadden.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek door Rijkswaterstaat dat Yara in strijd met de waterwet meermalen onvergund afvalwater heeft geloosd op het kanaal tussen Gent en Terneuzen. Van februari 2012 tot en met maart 2012 had de zuiveringsinstallatie problemen door de vorst. Hierdoor kon het procescondensaat dat extra verontreinigd was door opstartproblemen in de fabriek niet gezuiverd worden. Dit ongewone voorval had gemeld moeten worden aan het bevoegd gezag. Op 6 maart 2012 besloot Yara het verontreinigd procescondensaat te lozen op het kanaal, in strijd met de vergunning. In januari 2014 was er weer een lozing.

Er werd er iets veranderd in het bedrijfsproces (zonder risicoanalyse vooraf wat wel had gemoeten) waardoor het condensaat extra verontreinigd raakte met methanol. Het waterleidingbedrijf wilde het extra verontreinigde condensaat niet hebben dus stuurde het terug naar Yara. Het bedrijf loosde het met methanol verontreinigd condensaat uiteindelijk op het kanaal. Ook dit was in strijd met de vergunning.

Het OM vindt de voorvallen ernstig, want Yara is een BRZO bedrijf waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen en daar hoort veiligheid altijd op de eerste plaats te komen. Dat is hier niet gebeurd. Ze hebben er niet alles aan gedaan om de voorvallen te voorkomen, dan wel de gevolgen voor mens en milieu beperkt te houden. Het doorgaan van het bedrijfsproces stond voorop, met alle risico' s van dien.

Mede daarom vindt het OM een boete van in totaal 152.500 euro passend. Het OM eiste 75.000 euro boete vanwege het arbeidsongeval. Voor de lozingen op het kanaal eiste het OM in totaal 50.000 euro. Voor het niet melden van het ongewoon voorval in maart 2015 eiste het OM 27.500 euro boete.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jan (18-11-2015 om 10:54)
als je elke 2 weken je waslijn schoonmaakt en die doek is zwart weet je al genoeg ben blij dat ik daar weg ben.aso dorp. bewoners vinden het niet eens erg die stank en lawaai.
chris (18-11-2015 om 07:18)
Ben je als werknemer zelf ook niet verantwoordelijk voor jezelf dat je je pbm draagt, er staat dat yara dat niet heeft gecontroleerd. je ben toch zelf ook oud en wijs genoeg
wim (18-11-2015 om 06:46)
Zulke processen lees je vaker waar grote bedragen met gemoeid zijn,maar ik vraag me wederom af na een periode van overleg wat zal er van dat bedrag in werkelijkheid betaald worden dit komt vaker voor wat met een fooitje afloopt.
DJM (17-11-2015 om 19:18)
Nou OM geef die 75.000 euro van die boete aan het slachtoffer als smartengeld in plaats van het zelf op te strijken lijkt me wel zo netjes
K. Hamelink (17-11-2015 om 13:56)
Goed dat er nog controle is. Zou ook bij meerdere bedrijven van groot belang zijn; b.v. vanwege de lekkages bij DOW de laatste maanden.
Yvonne (17-11-2015 om 13:32)
Ik "gok" dat er veel meer mis is met het vervuilingsgedrag van yara. zowel door de lucht als via het kanaal. Schandalig dat hier niet meer op gecontroleerd en beboet word. Wat Yara loost aan vervuilende stoffen lusten de honden geen brood van. Wij zijn niet voor niets verhuisd uit sluiskil
Cookie-instellingen beheren