Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Vrijspraak invoer 4.050 kilo cocaïne 2003

Toegevoegd: 21-04-2016, 09.52 uur
Door: Roland de Jong

AMSTERDAM - Vier mannen die verdacht werden van invoer van 4.050 kg cocaïne in 2003 in Vlissingen zijn gisteren vrijgesproken door de rechtbank in Amsterdam. De vier gaan ook vrijuit voor hun vermeende deelname aan een drugsorganisatie.


De enorme partij drugs werd in de zomer van 2003 aangetroffen op de zeesleepboot 'Otton' en had een waarde van zo'n 200 miljoen euro. Dat gebeurde in de haven van Vlissingen en was op dat moment de grootste cocaïnevondst die ooit op een schip in een Nederlandse haven werd gedaan.

Naast de betrokkenheid van de invoer van deze partij cocaïne waren de vier volgens het Openbaar Ministerie (OM) ook lid zijn van de criminele organisatie die verantwoordelijk was voor dit transport en voor drie eerdere cocaïnetransporten. Twee van hen zouden leiding hebben gegeven aan deze organisatie.

Volgens het OM boden de drie getuigenverklaringen ondersteund door observatiefoto’s, telecomgegevens, peilbakengegevens, een-op-een-telefoons voldoende bewijs voor de beschuldigingen. De rechtbank bleek gisteren dus een andere mening te zijn toegedaan. Die vond de bewijzen niet voldoende om tot een bewezenverklaring te komen.

“De verklaring van één van de getuigen acht de rechtbank onvoldoende betrouwbaar omdat deze persoon zijn informatie niet uitsluitend van de verdachten heeft gekregen. Ook was hij door zijn manier van denken en antwoorden niet altijd goed te volgen en bovendien is zijn verklaring strijdig met de resultaten van het opsporingsonderzoek”, zo legt de rechtbank uit.

Een tweede getuige trok zijn belastende verklaring in. “In die verklaring gaf de getuige geen volledige openheid van zaken over zijn eigen rol. Dit alles in combinatie met de manier waarop de getuige zich tijdens zijn verhoor ter terechtzitting gedroeg, maakt dat de rechtbank ook deze verklaring niet voor het bewijs gebruikt”, aldus de woordvoerder.

De vrijspraak van het transport met de Otton brengt mee dat de verdachten ook worden vrijgesproken van het deelnemen aan een criminele organisatie. “Hun betrokkenheid bij de andere uitgevoerde transporten is in beslissende mate gebaseerd op de verklaring van een derde getuige. De verdediging heeft deze getuige vanwege diens gezondheidsklachten niet kunnen ondervragen. Daarom kan rechtbank zijn verklaring niet voor het bewijs gebruiken”, aldus de woordvoerder.

Zie ook:
Gerechtshof oordeelt over straffen drugszaak Otton (16-02-2006)


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Vlissinger (25-4-2016 om 12:35)
Wat is Nederland toch een prachtig land :')
wim (22-4-2016 om 07:22)
Wat een vrijspraak na 13 jaar wat zou hiervan de reden kunnen zijn om na zo'n lange periode voor de rechter moest verschijnen om voor een partij cocaïne van 4050 kg die op een zee sleepboot gevonden wat een vreemd verhaal het ging over een waarde van 200 miljoen onbegrijpelijk als zo iets tot een vrij spraak komt
W. Kruit (22-4-2016 om 01:15)
13 Jaar onderzoek, rechtzaken, advocaten, rechters-commissarissen etc, etc. Heeft miljoenen gekost en geen dag gevangenisstraf opgeleverd. Goed werk, jongens! Nu alleen nog een paar ton schadevergoeding betalen aan de verdachten en we zijn rond...
Tom (21-4-2016 om 18:49)
@ Jan: ik neem aan dat je Justitie bedoelt? Het OM sleept ze juist voor de rechter! Vreemde zaak. Ook extra vreemd dat deze zaak pas na 13 jaar (!) voor de rechter komt...
Jan (21-4-2016 om 12:34)
Haha die rechter heeft zeker eerst één lijntje gesnoven voor hij die uitspraak moest doen,wat is dit toch een criminele bende bij het OM,als ik iets geks doet in het weekend dan wordt je direct vast gezet en deze heren mogen gewoon vrij rond lopen, De misdaad is al georganiseerd. Nu het OM en regering nog. WAT IS HET TOCH EEN BENDE IN NEDERLAND Is dit beleid of is hier over nagedacht?
fred (21-4-2016 om 12:00)
misdaad loont
Cookie-instellingen beheren