Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Agenten ontslagen na grensoverschrijdend gedrag

Toegevoegd: 03-08-2023, 11.38 uur - Update: 03-08-2023, 11.42 uur
Agenten ontslagen na grensoverschrijdend gedrag
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Twee politieagenten van het basisteam Walcheren zijn ontslagen naar aanleiding van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en oneigenlijk gebruik van vuurwapens. Twee anderen zijn voorwaardelijk ontslagen en naar andere teams overgeplaatst. Eerder namen twee andere medewerkers zelf ontslag, zo heeft de politie bekendgemaakt.


De politieleiding kreeg begin februari 2022 diverse meldingen over grensoverschrijdend gedrag door collega’s. Hierop werd een disciplinair onderzoek opgestart door interne politieonderzoekers. Hierbij kwam naar voren dat "over een langere periode misstanden zijn geweest in een politiebureau van basisteam Walcheren", zo laat de politie vandaag weten.

Volgens de politie werd meerdere keren risicovol omgaan met vuurwapens. "Ook is onrechtmatig gebruik gemaakt van pepperspray en de uitschuifbare wapenstok. Uit onderzoek bleek dat dit laatste (uitschuifbare wapenstok) een uit de hand gelopen manier van oefenen was. Wegens onvoldoende bewijs (gebruik pepperspray) en instructies bij de invoer van de nieuwe wapenstok wordt dit niet aangemerkt als plichtsverzuim. Uiteraard wordt deze manier van oefenen niet meer geaccepteerd."

Binnen het team was volgens de onderzoekers ook sprake van langdurige ongewenste omgangsvormen en seksueel en ander grensoverschrijdend gedrag. Dit ging volgens de politie ver over de grenzen heen en zorgde bij veel medewerkers voor een onveilige werksituatie. ''Denk hierbij aan (vrouw)onvriendelijke en seksistische opmerkingen, alsmede ernstig overschrijdend gedrag", aldus de politie.

De onderzoekers constateerden ook dat in een WhatsApp-groep discriminerende racistische berichten werden uitgewisseld. “Gebleken is dat al deze gedragingen over een langere tijd plaatsvonden. Hierbij hebben medewerkers zich onveilig en onprettig gevoeld, waardoor het werkklimaat binnen het basisteam niet professioneel en onveilig was’, zo stelt de politie.

Gevolgen
Het onderzoek en de besluitvorming over de consequenties nam 1,5 jaar in beslag. Twee voormalige medewerkers namen zelf ontslag in respectievelijk de eerste helft van 2022 en het eerste kwartaal van 2023. De overige vier medewerkers kregen gisteren de definitieve besluiten uitgereikt. Twee medewerkers zijn onvoorwaardelijk ontslagen. Twee andere medewerkers kregen een voorwaardelijk ontslag met een proeftijd van respectievelijk 1 en 2 jaar aangezegd en zijn naar twee verschillende teams buiten Zeeland overgeplaatst.

Nu de definitieve besluiten zijn uitgereikt, komt er volgens districtschef Joost Manusama een einde aan de onzekerheid voor alle betrokken partijen: "Ik ben opgelucht dat dit heftige traject is afgerond. Het gedrag van de medewerkers past absoluut niet waar wij als politie voor staan, namelijk een veilige en inclusieve organisatie. De impact, van de misdragingen en daarna het langdurige onderzoek en besluitvormingsproces, waren voor de betrokkenen groot. Ik heb grote bewondering voor de melders, die zich over een langere periode onveilig hebben gevoeld. Het zijn moedige collega’s, die over hun schroom zijn heengestapt en misstanden hebben gemeld. Wij staan voor een politie waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd moet voelen. Ik ben ervan overtuigd dat we gezamenlijk de weg omhoog hebben gevonden en ik zal mij daar duurzaam voor blijven inzetten. Dit doen we door dit onderwerp en de dilemma’s op de werkvloer beter en vaker bespreekbaar te maken en te begrenzen, te bekrachtigen en te beschermen waar nodig.'


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
aleida (7-8-2023 om 11:09)
De maatschappij is zo erg dat alles grensoverschrijdend is in deze tijd, ook gewoon publiek , het verkeer , politie zijnde , geen geintje in deze tijd en het publiek maakt daar ook misbruik van.
Tim Fakkeldij (5-8-2023 om 11:49)
Als ik al die reacties lees lijkt het wel of alle agenten fout zijn, onder elk e beroeps groep zitten rotte appels, maar dat wordt blijkbaar normaal gevonden. Maar het is leuk om veilig anoniem, thuis van achter een PC, lekker over de politie te schelden. Loop voor de lol eens een weekje mee met de politie, of is dat te gevaarlijk?
klaar (3-8-2023 om 19:19)
ga criminelen opsluiten , maar dat is wel een verantwoording en bezigheid ......
Vlissinger2 (3-8-2023 om 19:14)
Het is volgens mij een peuleschilletje voor veel narcisten om door de huidige toelatingstest van de politie heen te komen omdat het meesteracteurs zijn en ze kunnen pathologisch liegen alsof het gedrukt staat. Misschien moet de politie daar eens goed naar kijken zodat dit soort doorgedraaide types die van machtsfuncties houden, geen kans meer krijgen. We willen geen Amerikaanse taferelen hier, lijkt me. Er bestaat gewoon een hersenscan waarmee deze persoonlijkheidsstoornissen er zo uit worden gefilterd omdat het empatisch gedeelte in de hersenen bij deze mensen inactief is. Dat kunnen ze nooit manipuleren. Probleem opgelost.
Zeg ik niet (3-8-2023 om 19:06)
Ik was ook keer als slachtoffer op het politiebureau Middelburg en zelfs tegen mij was de politie niet beleefd. Ze maakten ook grappen enz. en ik kan dit als slachtoffer zijnde nergens dit melden!!! Hoe de politie tegen mij deed vergeet ik nooit meer. Het was echt een nare ervaring.
Piet Polletiek (3-8-2023 om 17:35)
Vrouwelijke agenten kunnen ook over de schreef gaan. Plichtsverzuin door niet in te grijpen bij zware muziekoverlast 95dB 's nachts na 24.00 uur bij bij vrienden van deze inspecteur. Dit was zelfs een inspecteur van politie in Terneuzen. Ik heb de klacht ingediend bij de rijksrecherche, maar die hielden het tegen. zijn ze dan corrupt of niet? Ik heb haar later om 02.00 uur dar weg zien gaan! (Naam bekend bij ondergetekende) Zelfs burgemeester Lonink wilde dit sussen en hield haar het handje boven het hoofd.
Cookie-instellingen beheren