Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Hersenschudding na val van paard Renesse

Toegevoegd: 12-08-2008, 10.14 uur
Door: Roland de Jong
RENESSE - In Renesse is maandagavond een 18-jarige Duitse toeriste gewond geraakt nadat zij was gevallen met haar paard.


De toeriste kwam rond 19.15 uur ten val ter hoogte van de duinover-
gang Jan van Renesseweg. De strandreddingsbrigade Wester-
schouwen verleende eerste hulp. Het slachtoffer is vervolgens met een zware hersenschudding per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Goes. Het slachtoffer is inmiddels weer thuis.

Paardrijden is volgens de strandreddingsbrigade een populaire bezigheid onder de bezoekers van de Schouwse stranden. Het is echter geen bezigheid zonder gevaar. De brigade vraagt zich af of de begeleiding en/of voorbereiding van strandtochten met paarden door vakantiegangers niet te wensen overlaat.

Volgens de strandwacht valt immers bijna wekelijks iemand van een paard. Vaak blijft het slachtoffer liggen en moet de reddingsbrigade in actie komen. De verschijnselen waar de reddingsbrigade mee te maken krijgt zijn volgens een woordvoerder vaak verminderd bewustzijn, geen gevoel in benen of onderlichaam, kneuzingen en hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. Dit laatste duidt vaak op een hersenschudding en soms tijdelijke verlamming met de mogelijkheid tot blijvende invaliditeit.

Een val van een paard in galop op een nat strandgedeelte is volgens de strandwacht te vergelijken met de val van een hoog gebouw op straat. Een helm biedt bescherming maar kan niet alles voorkomen, aldus de woordvoerder. De reddingsbrigade raadt paardrijders aan zich goed voor te bereiden, eventueel een testrit te maken. Ook zou het volgens de strandwacht goed zijn als begeleiders in het bezit zijn van een EHBO-diploma.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Magna (12-8-2008 om 15:18)
Zolang je niet meer dan 100 kilo weegt, mag je zo met een kudde paarden op stap en word je begeleid door een jongen/meisje dat een vakantiezakcentje bij wil verdienen. Dat vraagt om ongelukken.
Magna (12-8-2008 om 15:18)
Mijn ervaring in bv Amerika met het maken van een ritje te paard: degelijk zadel en veiligheidshelm (en dat is heel wat anders als een cap met uitgelubberd elastieken bandje), ook moest er een risicocontract worden ondertekend en kon je een verzekering afsluiten..
Magna (12-8-2008 om 15:16)
Vakantiegasten onderschatten wel meer gevaren. Kuilengraven in duinen of aan het strand. Met een luchtbed in zee... Paardrijden zonder ervaring is er ook zo'n eentje. Heb je die caps wel eens goed bekeken die ze kunnen gebruiken van de manege?
Sandra (12-8-2008 om 15:00)
Een ruiterbewijs is nog niet verplicht in Nederland. Daar zijn ze wel mee bezig. Op een manege is een cap verplicht maar op je eigen paard is dat iets wat de ruiter zelf moet beslissen. Op bijna alle maneges moeten ze eerst een testrit maken in de bak. Maar van mij mogen ze het invoeren..
Ankie (12-8-2008 om 14:45)
Een ruiterbewijs hebben betekend niet dat je niet meer van een paard zal vallen en zegt niks over je rijvaardigheid te paard. Ervaring en gezond verstand gebruiken, daar gaat het om! Ruiterbewijs zegt helemaal niks en is alleen maar om het geld te doen!
Knol (12-8-2008 om 14:36)
Het ruiterbewijs is in Zeeland niet verplicht, alleen in de bossen van de gemeente Arnhem, de Amsterdamse Waterleidingbossen, het Goois Natuurreservaat, de bossen van de gemeente Soest en Landgoed Nienoord in de gemeente Leek...
Cookie-instellingen beheren