Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Hersenschudding na val van paard Renesse

Toegevoegd: 12-08-2008, 10.14 uur
Door: Roland de Jong
RENESSE - In Renesse is maandagavond een 18-jarige Duitse toeriste gewond geraakt nadat zij was gevallen met haar paard.


De toeriste kwam rond 19.15 uur ten val ter hoogte van de duinover-
gang Jan van Renesseweg. De strandreddingsbrigade Wester-
schouwen verleende eerste hulp. Het slachtoffer is vervolgens met een zware hersenschudding per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Goes. Het slachtoffer is inmiddels weer thuis.

Paardrijden is volgens de strandreddingsbrigade een populaire bezigheid onder de bezoekers van de Schouwse stranden. Het is echter geen bezigheid zonder gevaar. De brigade vraagt zich af of de begeleiding en/of voorbereiding van strandtochten met paarden door vakantiegangers niet te wensen overlaat.

Volgens de strandwacht valt immers bijna wekelijks iemand van een paard. Vaak blijft het slachtoffer liggen en moet de reddingsbrigade in actie komen. De verschijnselen waar de reddingsbrigade mee te maken krijgt zijn volgens een woordvoerder vaak verminderd bewustzijn, geen gevoel in benen of onderlichaam, kneuzingen en hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid. Dit laatste duidt vaak op een hersenschudding en soms tijdelijke verlamming met de mogelijkheid tot blijvende invaliditeit.

Een val van een paard in galop op een nat strandgedeelte is volgens de strandwacht te vergelijken met de val van een hoog gebouw op straat. Een helm biedt bescherming maar kan niet alles voorkomen, aldus de woordvoerder. De reddingsbrigade raadt paardrijders aan zich goed voor te bereiden, eventueel een testrit te maken. Ook zou het volgens de strandwacht goed zijn als begeleiders in het bezit zijn van een EHBO-diploma.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Loes (12-8-2008 om 14:21)
Het is in Nederland nog steeds niet verplicht een ruiterbewijs te hebben maar ook met ruiterbewijs kunnen deze dingen nog steeds gebeuren.Het ruiterbewijs is net zoals een rijbewijs. Heb je eenmaal je rijbewijs dan ga je pas ervaring opdoen.
Mo (12-8-2008 om 13:43)
Het ruiterbewijs is niet wettelijk verplicht voor buitenrijden, behalve in enkele natuurgebieden (zie website SRR). Sommige maneges verlangen overigens wel een ruiterbewijs voor het buitenrijden. Dan nog kan er iets mis gaan, want een paard is nu eenmaal een levend wezen met een eigen wil.
Sammiej (12-8-2008 om 11:48)
Ja dat is zo. Je moet je ruiterbewijs hebben voor je op de openbare plekken mag rijden. Mijn zusje heeft op paardrijden gezeten en die moest ook eerst haar ruiterbewijs hebben. En of je nou duits bent of nederlands iedereen met paard een ruiterbewijs. Zo zie je, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Mo (12-8-2008 om 11:48)
Beterschap voor dit meisje. Goede voorl./begel. is zeker belangrijk. Soms liegt men over zijn/haar rijkunsten om mee op strandrit te mogen; ze beseffen de risico's niet. Op "mijn" manege moeten toeristen eerst in een les laten zien dat ze het goed genoeg kunnen, anders geen strandrit.
Marloes (12-8-2008 om 11:35)
Is het volgens de Nederlandse wet niet zo dat als iemand zijn ruiterbewijs niet heeft, deze persoon niet op de openbare weg mag met een paard? En als dat niet zo is, wordt het dan geen tijd om hieraan te werken? Caps zijn net als motorhelmen, na één valpartij moeten ze vervangen worden.
Cookie-instellingen beheren