Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 10 km

Bijna 250 verwaarloosde runderen

Toegevoegd: 30-04-2014, 13.10 uur
Door: Roland de Jong

RILLAND - Bij een bedrijf in Rilland zijn vanmorgen 247 verwaarloosde runderen weggehaald. De veehouder is aangehouden.

Vorige maand vond op het bedrijf aan de Tweedeweg ook al een controle plaats. Medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wilden een onderzoek instellen maar werden daarbij tegengewerkt door de 56-jarige eigenaar. De man verzette zich hevig en moest uiteindelijk door de politie worden afgevoerd.

Tijdens deze controle bleken dat veel runderen slecht verzorgd werden, er diverse kreupele dieren waren en ook dat er koeien waren met huidproblemen. Bij een hercontrole bleek één van de runderen zelfs doodziek te zijn. Dit dier moest ter plekke worden afgemaakt.

Ook vandaag vond weer een controle plaats op het veebedrijf. Deze werd uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij kreeg assistentie van de politie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Vandaag werd geconstateerd dat de dieren geen droge ligplaatsen hadden en dat er zieke en kreuepele dieren op het bedrijf verbleven die geen behandeling kregen. "Het was duidelijk dat de veehouder eerdere afspraken over de behandeling van de dieren niet nakwam. Dit was voldoende reden om de runderen weg te halen en over te brengen naar een opvangadres. Hier zullen zij de nodige zorg ontvangen", aldus een woordvoerder.

De veehouder is ook vandaag weer door de politie aangehouden.

Zie ook:
- Runderen slecht verzorgd, boer opgepakt (14-03-2014)


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Pippa (4-5-2014 om 15:05)
Ik heb nog eens de site bekeken als het uitsluitend een geldkwestie is ,dan is de staatssecretaris van Econ. zaken verantwoordelijk, en hoort zij hierover ingelicht te zijn,Sommige diensten werken wel eens op eigen houtje, misschien nu weer? Vooral nadat de rechter wel positief was, en er geen sprake was van verwaarlozing!! Er achteraan gaan!!!
Pippa (4-5-2014 om 13:26)
@Tholenaar,wat een schandaal!,dit hoeven we toch niet te tolereren? Als het is zoals u zegt, waarom word er bij zoiets niet aan de bel getrokken?? In wat voor wereld leven we? Kom op zeg! Naar het Ministerie schrijven naar de minister v Landbouw, en behoorlijk uit de doeken doen dat dit niet te tolereren is voor die boer,dit lijken pesterijtjes en daar hoef je geen genoegen mee te nemen,ik zou echt willen dat het eens goed onder de loupe genomen word.de AID en NVWA.want dit zijn onvergefelijke fouten.en die man zit nu met alle ellende!
Stads boertje (4-5-2014 om 04:20)
Zulke mensen (vd NVWA bedoel ik) moesten zich diep schamen! Als hier in NL zo dier en mens stress wordt aangebracht. Bah. Laat nu maar eens een dierenbescherming ofzo, laten zien dat ze echt verstand van dieren heeft, en eens eerlijk opkomt voor deze dieren en boer.
Anthonia (3-5-2014 om 20:26)
@ Pippa Omdat boer en NVWA elkaar niet uit kunnen staan. Hebben al heel wat vaker met elkaar overhoop gelegen. Boer werd door de rechter in zijn gelijk gesteld. Dat kunnen de zielepieten niet hebben dus gaan ze zulk soort dingen doen. Haast niet te geloven voor een buitenstaander, maar het is wel zo.
Tholenaar (3-5-2014 om 12:31)
Pippa, er zal vast wel een kleine aanleiding zijn waarom het zover is gekomen. Echter, door bezuinigingen zijn de AID&NVWA samengegaan.Gevolg is dat sommige controleurs die geen verstand van vee hebben nu moeten beoordelen of (ziek) vee geneest of dat de situatie erger wordt. Winstmarge op vleesvee is marginaal. Je kunt niet zomaar een paar beesten verwaarlozen. Vee zit er prima en droog uit. Dus hebben goede ligplaats. Onverantwoord om daarom zomaar 247-want volgens titel zijn alle dieren verwaarloosd-, op te laden en te transporteren. Is enorm stressvol. Boer zal flink schade lijden, hoe dan ook. Een beest met stress valt af. Hoop dat hij in het gelijk gesteld word en misschien moet de NVWA eens een beetje dimmen!
Pippa (2-5-2014 om 15:23)
Veel mensen geven hier aan dat de dieren van deze boer niet verwaarloosd werden ,dan heb ik spijt van mijn reactie ,maar waarom halen ze de dieren dan weg??/?
Cookie-instellingen beheren