Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

OM: Dodelijk ongeluk door whatsappen

Toegevoegd: 23-04-2015, 13.36 uur - Update: 25-04-2015, 19.47 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Een beetje whatsappen, beetje facebooken terwijl je achter het stuur zit? Moet kunnen. Dat autorijden en het gebruik van een gsm niet kunnen samengaan bewees donderdag op de zitting de 27-jarige vrachtwagenchauffeur S. D. uit het Gelderse Huissen. Die hoorde voor dood door schuld en celstraf van vier maanden en een rijontzegging van twee jaar tegen zich eisen.

Het beloofde een mooie dag te worden, die 8e oktober 2013. Het werd een tragische dag. Op de vluchtstrook van de A58 tussen Goes en Heinkenszand was wegwerker A. Timmermans bezig met het testen van de waterdoorlaatbaarheid van het ZOAB. Zijn werkbus stond op de vluchtstrook. Alamrlichten en zwaailicht aan.

Plotseling knalde D. met zijn truck met oplegger tegen de werkbus en Timmermans overleed kort daarna aan zijn verwondingen. Onderzoek wees uit dat D. vanaf het moment dat hij in zijn vrachtwagen was gestapt hij 94 whatsappjes naar zijn vriendin had verstuurd, al rijdend foto’s met zijn mobieltje had gemaakt, gesurft en daar druk mee bezig was geweest. En waar gingen die whatsappjes over? Over het eten van die avond.

Al socializend was hij met zijn wielen enkele honderden meters ruim op de vluchtstrook gekomen en had Timmermans en zijn wagen niet eens gezien. Op de zitting zei D. Dat hij pas was gaan remmen toen de aanrijding al had plaatsgevonden. Na het ongeval had hij alles op zijn GSM gewist en ontkende hij met zijn mobieltje in de weer te zijn geweest. Door ook de GSM van zijn vriendin uit te lezen ontdekte de politie de (illegale) activiteiten van D. Vier maanden later erkende hij pas met zijn GSM bezig te zijn geweest in plaats van op de weg te letten. Bij zijn vorige werkgever hoorde D. tot de top vijf van de 28 werknemers met verkeersovertredingen.

De raadsvrouw van D. meende dat haar client weinig te verwijten viel omdat hij volgens haar ‘slechts’ gedeeltelijk over de vluchtstrook had greden. Bovendien zou Timmermans zich niet aan de regels hebben gehouden door op de vluchtstrook met zijn werkbus 27 centimeter van de rijweg te gaan staan in plaats van de voorgeschreven 110 centimeter.

Uitspraak over twee weken.

Zie ook:
A58 dicht vanwege dodelijk ongeluk  

Bij nader inzien: In dit artikel stond per abuis niet de juiste naam van de advocaat van D. vermeld
. Het artikel is daarom op 25 april 2015 aangepast.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
wim (27-4-2015 om 09:02)
chauffeur is gewetenloos iemand, door gsm te wissen. hoogste straf eisen.
Peet (27-4-2015 om 00:34)
Hoe ver ben je in je gsm als je zwaailichten ed niet eens ziet? Plus je voelt toch die streep, brrrrrr.... zodra je er over gaat? Dit zijn ook mensen die achterop een file of langzamer rijdende auto's knallen, ambulances niet voorbij laten, er ontgaat ze alles. Altijd online, maar soms gewoon ff niet! Vaak nemen ze een andermans leven, ipv op betonnen pijler te knallen... Straf is amper straf, zoveel overtredingen, niet handfree kost al een vermogen, liegen tegen gerecht, bewust verdwijnen gegevens, plus een verleden van overtredingen... 4 maandjes zitten? Wat gaat er nog af, en die 2 jaar? 2 jr zitten, nooit meer rijden, ander beroep, en geldboete! Minstens.
Hans (26-4-2015 om 09:46)
Naar mijn mening zouden zulke gevallen onder strafrecht moeten vallen, nu is de eis bijna de maximale straf binnen de "Wegenverkeerswetgeving".. Dit is keer op keer niet uit te leggen aan slachtoffers of nabestaanden deze hebben levenslang!
int. trucker (25-4-2015 om 19:58)
sjonge jonge wat een reacties de beste stuurlui staan ook hier weer aan de wal haha
Leonie (25-4-2015 om 17:16)
Dagelijks erger ik mij groen en geel aan al die weggebruikers die wat anders zitten te doen achter het stuur dan op het verkeer te letten. Van bellen, whatsappen, opmaken tot het scheren van de baard aan toe! Dit geldt niet alleen voor beroepschauffeurs, maar voor alle weggebruikers, dus ook fietsers! Als je niet van plan bent om op je medeweggebruikers te letten en je aan de regels te houden hoor je niet in het verkeer thuis. Voor wat betreft de straf: die kan nooit hoog genoeg zijn. Voor degenen die achterblijven is het levenslang..Als je dan bovendien nog een lafaard bent en alles glashard ontkent hoor je nooit meer op de weg te komen.
peter (25-4-2015 om 11:34)
nu maar hopen dat de rechter niet van KOERS is en een passende straf oplegt.
Cookie-instellingen beheren