Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Schrikbarende' resultaten na handhavingsactie ‘Ogen op de weg’

Toegevoegd: 27-07-2023, 10.27 uur
'Schrikbarende' resultaten na handhavingsactie ‘Ogen op de weg’
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG -- Politie-eenheden Zeeland West-Brabant en Oost-Brabant hebben het afgelopen half jaar op verschillende momenten de handhavingsactie ‘Ogen op de weg’ uitgevoerd. De resultaten zijn schrikbarend aldus de politie.


Deze actie wordt gedaan met een touringcar en een zogenaamde MONOcam. ‘Het is verontrustend om te zien dat nog steeds zoveel weggebruikers zich niet bezig houden met het verkeer. Met name het gebruik van mobiele telefoons is een veel voorkomende overtreding. Smartphonegebruik achter het stuur is bij sommige weggebruikers erin geslopen en dat moet veranderen’, zegt de politie “Naast het handhaven van verkeersregels is het van grote waarde om het gesprek aan te gaan met overtreders. Op die manier kunnen we hen echt duidelijk maken hoe gevaarlijk hun overtreding is en welke consequenties dit kan hebben”, zegt Michiel Elzerman Operationeel Specialist Team Verkeer Politie Zeeland-West-Brabant. “Het bewust maken van de ernst van hun gedrag is essentieel om te zorgen dat gedragsverandering in gang wordt gezet en de veiligheid op de weg te verbeteren. Dit kan ongevallen en gevaarlijke situaties in het verkeer voorkomen.”

De MONOcam is grotendeels door de politie zelf ontwikkeld. Het is een mobiele camera waarin speciale software zit. Zo kan de camera onder andere zien of een bestuurder een apparaat in zijn hand heeft. Het gaat echt alleen om het vasthouden; er hoeft niet bewezen te worden dat iemand echt belt, appt, een navigatiesysteem bedient of een muziek-afspeellijst doorscrolt. Als hij ziet dat iemand achter het stuur mogelijk een telefoon in de hand heeft, dan geeft hij deze ¨hits¨ direct door aan een agent van Team Verkeer. Die beoordeelt of het inderdaad klopt dat een bestuurder niet handsfree bezig was. Hierbij wordt het vierogenprincipe gehanteerd. Dat betekent dat ook nog een tweede politieambtenaar een check doet. Dit gebeurt onafhankelijk van de eerste controle. Is er sprake van een overtreding, dan verstuurt de verbalisant alles naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat vervolgens de bekeuring verstuurt.

De handhavingsactie blijkt nog steeds hard nodig, daarom blijft de politie de weg op gaan om mensen bewust te maken van de gevaren van afleiding in het verkeer. De politie spant zich in om ervoor te zorgen dat mensen zich bewuster zijn van hun eigen afleiding op de weg. De politie-eenheden van Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant en de Provincies Zeeland en Noord-Brabant voeren deze actie gezamenlijk uit.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Emergo (28-7-2023 om 16:59)
@Dave De politie mag in het kader van hubn werk inderdaad meer dan de gewone burger.
Piet (28-7-2023 om 14:16)
@Dave als je niet snapt waarom de politie ontheffing heeft op het RVV zeg dan ook niks..... Voor heel veel verschillende handhavingsactiviteiten moeten ze de maximumsnelheid overschrijden omdat je er anders niet aan komt. Dat deze vage Amerikaanse redenering nu ook al hier de kop op steekt vind ik wel heel bijzonder.
r (28-7-2023 om 13:45)
@ dave, je kan wel een reactie plaatsen maar niet opzoeken of ze dit mogen? Nou ze mogen dit.
ans (28-7-2023 om 13:42)
@vdvonck..precies dat! onbegrijpelijk..
bram goeree (28-7-2023 om 12:04)
Dagvlinder wat een dommen en egoistische reactie .maar hopen dat niemand de dupe word van jou idioot gedrag .en wanneer ze zo iemand als jou pakken kan de bekeuring niet hoog genoeg zijn .van mensen als jij mogen ze van mij het rijbewijs direct afpakken
Dave (28-7-2023 om 11:35)
Ohh en de politie mag daarbij wel 130 km per uur rijden, zonder sirenes en dat mag allemaal wel volgens de wet dan?? Geef dan ook het voorbeeld aub, kwam er net 1 tegen in zo Audi maar aan de 100 houden ho maar?
Cookie-instellingen beheren