Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 14 km

Rescue Zeeland officieel geopend

Toegevoegd: 09-08-2023, 11.23 uur
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - In Vlissingen is na jaren van afwezigheid het hulpverleningsevenement Rescue Zeeland (voorheen Rescue Vlissingen) van start gegaan. De laatste editie was in 2018.


Vanwege COVID-19 moest de voor 2020 geplande editie worden afgelast. Hetzelfde gebeurde in 2021 en vorig jaar ging Rescue op het laatste moment niet door omdat de gemeente Vlissingen geen vergunning wilde geven. De Taakgroep Grote Evenementen van Veiligheidsregio Zeeland had een negatief advies gegeven voor de vergunningverlening en de gemeente ging hierin mee. Nadien zijn “constructieve gesprekken” gevoerd, zo liet Rescue-voorzitter Bert Trommelen eerder weten.

Rond kwart voor twaalf werd Rescue Zeeland officieel geopend door de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar. Vervolgens startte een vlootschouw waarbij aan het evenement deelnemende (hulpverlenings)vaartuigen zichzelf lieten zien door in een strakke lijn langs de boulevard te varen.

De vlootschouw werd gevolgd door een demonstratie 'brand aan boord' op de Westerschelde. Een gewond bemanningslid moest met behulp van een reddingsboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en een NH90 helikopter van de Duitse Marine in veiligheid worden gebracht.

Tot 18.00 uur staan er nog diverse demonstraties op het programma. Voor het eerst dit jaar is er tijdens Rescue een demonstratie van de Dienst Speciale Interventies (DSI). Deze start rond 15.00 uur. In de tussentijd zijn er onder meer demonstraties hoe zwemmers in nood worden gered. Ook is te zien hoe hulp wordt verleend aan iemand die van een paard is gevallen. Bij deze demonstratie zal ook een traumahelikopter acte de présence geven.

Na de demonstratie van het arrestatieteam is onder meer nog een vliegshow te zien van het Team Raven. Dit Formation Aerobatic Display Team neemt met zes RV8 propellervliegtuigen voor de tweede keer deel aan Rescue. “Het team is speciaal ingevlogen vanuit Swansea (Groot-Brittannië) en zal gedurende 15 minuten adembenemende manoeuvres. De muziek begeleidt de show en het commentaar vanuit de cockpit geeft inzicht in de uitdagende wereld van de luchtacrobatiek. Het is een spektakel voor zowel jong als oud”, zo stelt de organisatie.

Gedurende de dag is er op de Boulevard zelf ook van alles te beleven. Ook HVZeeland.nl is aanwezig met een stand. Deze is te vinden ter hoogte van hotel Arion. Op de website van Rescue Zeeland is het volledige programma te bekijken.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren